IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски съд осъди инженер на VW на 40 месеца затвор

Джеймс Робърт Лианг ще трябва да плати и глоба в размер на 200 000 долара

18:26 | 25.08.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Състав на федералния съд в Детройт осъди днес на 40 месеца затвор инженер на Volkswagen, който е имал ключова роля в скандала Дизелгейт. По този начин съдиите дадоха по-тежко наказание за Джеймс Робърт Лиан, от исканите от прокуратурата 36 месеца лишаване от свобода. Освен това той ще трябва да плати и глоба от 200 000 долара. 

Лиан е сътрудничил на представителите на Министерството на правосъдието при разследването на германския автомобилостроител, след като компанията призна през 2015 година, че е инсталирала софтуер в дизеловите си автомобили, който манипулира резултатите от тестовете за вредни емисии. Лиан се призна за виновен през октомври по обвинения в заговор за извършване на измама по това дело.

Скандалът, известен като Дизелгейт и струващ на концерна около 24 млрд. долара, е свързан със занижаване на данните за отделения азотен диоксид при стотици хиляди дизелови коли, за да изглежда, че отговарят на еко стандартите в САЩ, припомня DPA. 



Според обвинението Лиан е знаел, че Volkswagen използва софтуер, за да манипулира данните при тестовете за вредни емисии. Адвокатът му заявява, че клиентът му не е алчен или без морал, но е изпълнявал заповеди, за да запази работата си и да поддържа семейството си. 63-годишният Лианг искаше съдията да обмисли присъда пробация и 1500 часа общественополезен труд.

Германски медии съобщават днес, че бивш високопоставен мениджър по качеството във Volkswagen е казал на разследващите, че е информирал бившия изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн на 27 юли 2015 година, че автомобилостроителят мами при тестовете за вредни емисии в САЩ, информира Ройтерс.

Volkswagen заявява, че изпълнителният му съвет не е знаел за измамата до края на август 2015 година. Компанията призна, че е инсталирала софтуера на над 11 милиона дизелови автомобила по света, което накърни нейния имидж, доведе до глоби за милиарди долари и до напускането на Винтеркорн.

Остават неясни обаче въпросите, свързани с това кой е знаел, че софтуерът е незаконен и кога е установено това. Времето е важно, тъй като Volkswagen е съден от инвеститори за укриване на деликатна пазарна информация. Компанията отрича това твърдение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Сигурен съм, че този, дето уби две жени в Турку защото не му давали убежище ще получи по-лека присъда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 6 години
" Адвокатът му заявява, че клиентът му не е алчен или без морал, но е изпълнявал заповеди, за да запази работата си и да поддържа семейството си. "Откога почнаха да държат служителите лично отговорни за решенията на работодателя си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още