IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските автоконцерни пускат система за автоматично спиране до 2022 г.

Това е най-важната технология за безопасност, достъпна в момента, която все още не се изисква в автомобилите

22:46 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До шест години автоматичното спиране ще стане стандарт при повечето леки автомобили и лекотоварни камиони, а при по-тежките спортни високопроходими модели и пикапи това ще се случи до осем години.

Това предвижда споразумение, което бе обявено днес от американските транспортни власти и водещите автомобилопроизводители, предава AFP.

Доброволното споразумение с 20 производителя на коли означава, че важната технология за безопасност ще бъде достъпна по-скоро, отколкото ако правителството бе преминало през дългия процес на издаване на задължителни правила, заяви директорът на Националната служба за безопасност по пътищата на САЩ Марк Роузкайнд.

Защитници на безопасността обаче са внесли петиция, искайки от правителството да въведе задължителна регулация. Според тях доброволните споразумения не са изпълними.

Системите за автоматично спиране използват камери, радар и други сензори, за да засичат предмети на пътя. Те забавят или спират превозното средство, ако шофьорът не може да реагира. Това е най-важната технология за безопасност, достъпна в момента, която все още не се изисква в автомобилите, отбелязва AFP.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още