IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen е подкрепял военната диктатура в Бразилия?

Бразилското дъщерно дружество е шпионирало собствените си служители

15:55 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във времената на бразилската военна диктатура германският автомобилен концерн Volkswagen е участвал активно в политическите преследвания и подтисничество, предава DPA, като се позовава на документи и доказателства, разпространени от германски медии в понеделник. 

Бразилското дъщерно дружество Volkswagen do Brasil е следяло и шпионирало собствените си служители и тяхното политическо настроение, става ясно от репортажи на телевизионните канали NDR и SWR и всекидневника Süddeutsche Zeitung. Информацията от тази активност е била предавана на властите, като поне шестима служители на VW са били арестувани през лятото на 1972 г. 

Още през есента на 2015 г. в Бразилия бе подаден съдебен иск срещу  VW заради възможно сътрудничество с военната диктатура. След това компанията обяви намерението си да изясни твърденията изчерпателно. Сега Volkswagen обяви, че внимателно и грижливо ще прегледа обвиненията.   



NDR, SWR и Süddeutsche Zeitung признават, че са получили и оценили досиета от бразилските разследващи власти, вътрешнофирмени документи на Volkswagen, доклади на Министерството на външните работи и обявени за тайни документи на политическата полиция от времето на диктатурата. От своя страна VW пояснява, че е предоставила достъп на NDR до корпоративния архив. 

От години концернът от Волфсбург е обвиняван, че е подкрепял режима в периода от 1964 до 1985 г. и е създавал „черни списъци“ на служителите си в продължение на години. През миналата година компанията поръча изследвания на независимия историк Кристофър Копер от Университета в Билефелд. Те трябва да бъдат завършени през текущата година. „Ние молим за разбиране, че ще трябва да изчакаме окончателния доклад и резултатите от него, преди да ги коментираме в подробности и да се съгласим на подходящи мерки", казва се в изявлението на Volkswagen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още