IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3D принтиращите роботи на един стартъп пренареждат строителния сектор

Роботите на Cazza може да заместят стотици зидари по строителните площадки в Дубай и по целия свят

16:16 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Cazza</em></p>

Снимка: Cazza

Започнало като технология, запълваща определена пазарна ниша, 3D-принтирането съществува отдавна. Отдавна се говори също, до голяма степен теоретично, как технологията може да промени строителния сектор. Сега обаче, благодарение на младите предприемачи Крис Келси и Фернандо де лос Риос, можем да очакваме да видим 3D принтиращи роботи вместо стотици зидари по строителните площадки в Дубай и по целия свят, пише списание Forbes.

Двамата предриемачи, чиято централа е в Силициевата долина, обединяват сили с дубайското правителство, което определи целта до 2030 година 25% от сградите в страната да бъдат издигнати чрез 3D принтиране.

"Сега е невероятно вълнуващо време да се занимаваш с тази технология, тъй като тя е многообещаваща от гледна точка на ефективност и възможности", казва Келси, който е главен изпълнителен директор и съосновател на Cazza - технология за строителство чрез 3D принтиране, представена през 2016 г.

Стартъп компанията планира да развие мащабно строителство в Дубай, използвайки 3D-принтиращи роботи - огромни, подвижни съоръжения, приличащи на кранове.

"Нашата технология ще промени строителния сектор, тъй като можем значително да намалим разходите за труд и материали, както и времето (за строителството - бел. прев.)", посочва предприемачът.

Cazza посочва, че нейните 3D принтиращи роботи вече могат да строят ниски сгради, а технологията за изграждане на небостъргачи все още се тества.

"Серийният" предприемач Келси, който е израснал в Калифорния, започва сериозно да се вглежда в пазара за 3D принтиране в строителството в началото на миналата година. Той използва печалбите, натрупани от продажбата на предишна негова компания за разработване на мобилни приложения и сайтове, известна като Appsitude, която основава едва 17-годишен.

Келси разказва за случилото се, след като продава фирмата си.

"Планирах да инвестирам в строителна компания, разработваща технология в областта на 3D-принтирането, но не можах да намеря такава, която да отговаря на това, което търся", спомня си той.

Тогава Келси и съдружникът му Де лос Риос решават да създадат собствена фирма. През декември миналата година те се включват в програмата Dubai Future Accelerators, при която стартъп компании от целия свят си партнират с дубайското правителство за построяване, тестване и пускане в действие на решения за предизвикателствата на 21 век.

"Имаме голямо присъствие в Дубай, тъй като правителството ни покани да си съдействаме с него по бъдещи проекти. Сега прехвърлихме част от екипа си тук", разказва Келси.

Миналата година 20-годишният Келси и 26-годишният Де лос Риос бяха включени в класацията за млади глобални лидери "30 под 30" на списание Forbes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още