IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските инвеститори в имоти се насочват към хотелите в Европа

2015 г. се очаква да е рекордна за сегмента

18:16 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Азиатските инвеститори в имоти се насочват към хотелите в Европа

Засилената ликвидност и евтините пари са довели до рекордно равнище на азиатските инвестиции в европейския хотелски сектор през 2015 г., съобщава онлайн изданието property-magazine.eu, което се позовава на данни на консултантската компания CBRE.

През миналата година азиатски инвеститори са вложили в европейски хотели 1,6 млрд. евро, което е 21% от общия обем на инвестициите в сектора.

В европейския хотелски сектор е и най-високият дял на азиатските инвестиции. Делът им в офисния сегмент например достига 17%, в търговския – 9%, а в индустриалния – 5%.

Ръстът на азиатските инвестиции в хотели в Европа достига почти пет пъти спрямо предишното пиково равнище, отчетено през 2007 г., сочат още данните.

Най-атрактивни за инвеститорите са хотелите във високия сегмент от пазара. Засилена е и активността в сегмента на хотелите от среден клас заради добрите перспективи за растеж.

Заемният ресурс за азиатските компании е при атрактивни лихвени равнища от порядъка на 2,5 – 4%, отчитат експертите.

Консултантите прогнозират още, че за цялата 2015 г., за която все още няма окончателни данни, общият обем на инвестициите в хотели в Европа ще надвиши 20 млрд. евро, което е рекордна година за сектора. За 2016 г. обаче се очакват подобни и малко по-ниски равнища, особено що се отнася до азиатските инвеститори, които прилагат дългосрочни стратегии по отношение на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още