IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България става все по-привлекателна за чуждите инвеститори

Прозрачността на пазара на имоти обаче е сред основните проблеми, които трябва да бъдат решени, смятат анализатори

14:25 | 29.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

България и целият регион на Югоизточна Европа стават все по-привлекателни за инвеститорите заради нивата на доходност, които предлагат и които не могат да бъдат постигнати на по-зрелите пазари.

Все по-голям обем от капитали се насочват към региона от развитите пазари в Западна и Централна Европа. Заради това темата за прозрачността на българския пазар на имоти става все по-значима, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на консултантската компания Forton/Cushman&Wakefield.

Прозрачността на пазара на имоти ще е основна тема на предстоящата RICS конференция „Оценки и инвестиции в недвижими имоти“, която ще се проведе в България.

През тази година България се придвижи напред до 50-то място в класацията на консултантската компания JLL за прозрачност на пазарите на имоти. Все още обаче страната ни е най-непрозрачният пазар на имоти в Европейския съюз (ЕС).

Същевременно десетте най-прозрачни пазари на имоти в света привличат 75% от глобалния обем на инвестициите в бизнес имоти, т.е. колкото по-прозрачен става един пазар, толкова повече инвестиции привлича.

Липсата на единен стандарт при оценките на недвижими имоти е един от основните проблеми на българския пазар, според Михаела Лашова. Това води до различни интерпретации, а в някои случаи дори може да изкриви резултатите от оценяването.

„Пазарните оценки, които не са в съответствие с международните оценителски стандарти (IVS) нерядко не изпълняват основните си функции – да дават точна и надеждна информация за качествата на оценявания актив и неговата стойност”, казва тя.

Обратното – обективната оценка, направена по международните стандарти, дава надеждна и точна информация за това как се представя дадена инвестиция във времето и какъв е резултатът от взетите решения в дългосрочен план, допълва тя.

Според нея коректността на оценките влияе значително върху инвестиционния пазар, тъй като осигурява необходимото спокойствие и доверие от страна на инвеститорите да вложат парите си.

„Тази година темата за прозрачността стана още по-значима и покрай стрес-тестовете на банковата система, тъй като в голямата си част обезпеченията по отпуснатите кредити са недвижими имоти”, допълва Лашова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
watergateory
преди 7 години
Това със съдебната система е основния риск за инвеститорите. А ниските заплати нямат голямо отношение при инвестицията в търговски имоти. Прави са от инвестора, че на запад и дори и в някои ЦИЕ страни вече не могат да се правят пари от инвестиции в търговски имоти... И все пак - новината е положителна за нас, тъй като безброй нископлатена и качествена работна ръка няма. Демек би настъпила саморегулация в известен период от време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
taniakv11
преди 7 години
"България и целият регион на Югоизточна Европа стават все по-привлекателни за инвеститорите заради нивата на доходност, които предлагат и които не могат да бъдат постигнати на по-зрелите пазари".В България по-голямата доходност за инвеститорите идва от ниската цена на труда, и от това, че им се позволява да смъкват по няколко кожи от гърба на потребителите, без да им се търси сметка. Затова цените на стоките тук са в пъти по-високи от цените на "зрелите пазари", където има правила, и не можеш да правиш каквото си пожелаеш. Друг е въпросът и с плащането на данъците. Т.нар. инвеститори добре са разбрали, че в Бг. законът е врата у поле, и данъците могат да бъдат избегнати по много начини, или снижени до минимум, или изобщо да не се плащат. Иначе никой разумен инвеститор не би рискувал да прави инвестиции в държава като нашата с неработеща съдебна система, освен ако не очаква бързи печалби за кратко време, след което ще си се върне на сигурно в пазарите на Централна и Западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още