IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си купиш гръцки остров

Около 20 частни острова в страната се предлагат за продажба, някои за първи път от поколения

15:24 | 15.12.14 г. 1
<p>
	Остров Нисос в Йонийско море е оценен на около 6,8 млн. долара. <em>Снимка: www.privateislandsonline.com</em></p>

Остров Нисос в Йонийско море е оценен на около 6,8 млн. долара. Снимка: www.privateislandsonline.com

Това е мечта за мнозина богаташи – да притежаваш собствен остров в Гърция, потопен в слънчева светлина и обграден от тюркоазени води.

Обикновено обаче такива острови рядко се предлагат за продажба, като остават в ръцете на едно семейство поколения наред. Пазарът на частни гръцки острови обаче се съживява, подкрепен от растящия интерес на чуждестранни инвеститори, спад на цените и промени в гръцкото данъчно законодателство. Около 20 частни острова в страната се предлагат за продажба в момента, пише The Wall Street Journal.

Сред известните нови собственици на гръцки остров е Екатерина Риболовлева, 25-годишната дъщеря на руския милиардер Дмитри Риболовлев. В началото на миналата година компания, свързвана с Риболовлева, купи гръцкия остров Скорпиос от Атина Онасис Ръсел, внучката на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. Твърди се, че цената е била около 100 млн. паунда, или 158 млн. долара. Представител на Риболовлева е потвърдил сделката, но е отказал коментар на цената.

„След продажбата на Скорпиос и особено през последната година има засилен интерес към пазара на острови“, посочва Александрос Мулас, брокер на имоти от Savills. „Обикновено с нас се свързва посредник и името на реалния инвеститор остава строго пазена тайна.”

Твърди се, че съсед на Риболовлева през няколко острова на юг, на остров Оксия, е бившият емир на Катар, шейх Хамад бин Халифа ал Тани. Миналата година базираната в Атина инвестиционна група Pima е купила необитавания остров с площ 500 хектара в Йонийско море до западното крайбрежие на Гърция – за около 5,5 млн. евро. Представител на Pima е заявил, че групата купува за собствени цели, но според два местни източника покупката е от името на бившия емир. Самият той не е открит за коментар.

Цените за такива острови могат да варират значително – от няколко милиона евро до над 100 млн. евро, в зависимост от наличните удобства като течаща вода, електричество, а понякога и съоръжения за акостиране на яхта. Експерти от сектора на имотите твърдят, че цените като цяло са паднали – с до 30% спрямо нивата отпреди кризата.

Повечето от 20-те острова за продажба са незастроени, на някои има горички, други са предимно скалисти. Остров Нисос в Йонийско море, на пет морски мили от континентална Гърция, е оценен на около 6,8 млн. долара, като на него могат да се построят шест къщи до 130 кв. метра всяка според Savills. Близкият остров Омфори, оценен на близо 62 млн. долара, има малка постройка и разрешително да се застрои 20% от общата му площ (450 ха), според обявата в сайта за продажба на острови Private Islands Online.

В Гърция има около 6 хил. острова, така че не може да се говори за недостиг в предлагането, но собствеността на остров може да причини известни главоболия. Повечето острови не са подходящи за застрояване и достъпът до много от тях е труден, особено с оглед на рестрикциите в страната относно частните хидроплани. Има и доста бюрокрация: за покупката на остров са необходими до 32 административни стъпки, включително проучване на произхода на купувача, за да се прецени дали не би представлявал потенциална заплаха за националната сигурност на страната.

Някои купувачи са отблъснати и от факта, че всички плажове в Гърция са публични. Това означава, че независимо колко отдалечен или скъп е островът, може да появят неканени гости с яхта.

Някои собственици на гръцки острови, много от тях получили ги като наследство от далечни роднини, пък преоценяват стойността на земята си с оглед на финансовата криза и новите данъчни закони. Под натиска на международните си кредитори да укрепи публичните си финанси Атина въведе първия си постоянен данък върху недвижими имоти тази година.

След десетилетие, през което са сключени едва няколко сделки, внезапно частният остров става притежание, което много собственици не могат да си позволят лукса да поддържат, обясняват експерти.

„Имам клиенти, които идват и ми казват, че искат да продадат възможно най-скоро. Казват, че не могат да поемат данъчната тежест“, обяснява Янис Криарас, брокер на имоти от Крит. „Повечето от тях дори съжаляват, че са наследили остров.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Кое е по-правилно? "Да взема да си купя" или "Да си купя, за да взема".Ще ви кажа кое е правилното - Това, в което вярват хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още