IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният жилищен пазар губи инерция

Повечето пазари в Близкия изток, Латинска Америка и Азия или забавят ръстовете, или обръщат тренда и цените падат

08:19 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бумът на глобалния пазар на жилища изглежда губи инерция през първото тримесечие на годината. Повечето от пазарите в Близкия изток, Латинска Америка и Азия или забавят ръстовете, или обръщат тренда и цените падат, посочва онлайн изданието Global Property Guide в редовния си тримесечен анализ на глобалния пазар.

Ръстове се отчитат в Европа, Хонконг, Китай и Канада, като тези пазари трудно компенсират негативните тенденции на други места.

От наблюдаваните от изданието пазари 18 отчитат ускоряване на ръстовете през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Други 27 забавят развитието си.

Хонконг се връща начело на класацията и за периода януари-март се затвърждава като глобалния пазар с най-силен ръст на цените при отчитане на инфлацията – 17,27%. За сравнение, по същото време на миналата година цените в мегаполиса падаха с над 9,5%.

На второ място е Исландия с 16% годишен ръст, следвана от Шанхай в Китай с 13%.

Топ 10 се допълва от Канада, Ирландия, Черна гора, Румъния, Норвегия, Нова Зеландия и Холандия.

Египет е определен от изданието за най-слабия жилищен пазар в света със спад на цените от 16,68%. Следва Катар с 10,6% и Русия с 8,33%.

Сред пазарите с най-силен спад на цените се нареждат още Македония, Пуерто Рико, Украйна, Бразилия, Дубай, Сингапур и Гърция.

Що се отнася до отделните региони, пазарът в Япония отново се забавя, както и във Виетнам. В Тайван и Сингапур възстановяването на пазарите е още доста слабо и нестабилно, а в Тайланд, Южна Корея и Индонезия тенденцията е за спад.

В Близкия изток тенденцията е изцяло негативна, докато в Европа цялостните настроения са за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още