IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъвкавите работно време и място - един от факторите за привличане на таланти

Бизнесът все повече въвежда гъвкави форми на заетост и ползва мобилни служители

09:16 | 14.10.15 г. 6
Гъвкавите работно време и място - един от факторите за привличане на таланти

Половината компании по света са въвели гъвкави форми на заетост, показват резултатите от проучване на компанията за осигуряване на работни пространства Регус сред 44 хил. фирми от повече от 100 държави, включително и България.

Другата половина от анкетираните пък обмислят въвеждането на по-гъвкави форми на заетост, включително и мобилни служители, сочат данните на компанията.

Служителите поддържат гъвкавата работа и я приемат за основен фактор за постигане на баланс между професионален и личен живот и намаляване на стреса. Нуждата от баланс между работа и личен живот е водеща причина за търсене на гъвкави работни решения – според проучването 48% от професионалисттите предпочитат да работят близо до вкъщи за да намалят времето за пътуване и освободят време за лични интереси и почивка.

Това е особено важно за девет от десет служители, които работят извънредно, защото средно служителите имат по един пълен ден извънредно работно време на седмица, а 50% от тях работят извън офис поне 2,5 дни в седмицата.

Изследванията показват, че най-важния фактор за намаляване на стреса при работа и подобряване на благосъстоянието не е по-малкоторабота, а възможността да определяте работното си време и да усещате че имате контрол върху него. Така използването на някаква форма на гъвкава заетост е лесен начин служителя да постигне това и компанията да защити служителите и тяхната производителност от опасен стрес.

По-голямата част от компаниите се стремят да оценяват конкретния принос на служителите, а не времето им прекарано в офиса - 76% дори казват, че висшият мениджмънт са по-производителни ако имат възможност за гъвкава заетост.

Бизнесът явно е готов да приеме гъвкавата работа – 54% от анкетираните твърдят, че компаниите им ще се стремят да увеличат броя на мобилните си служители. Това означава, че ще предприемат и стъпки за адекватно посрещане на промените на пазара чрез намаляване на използването на скъпо и често непълно заето офис пространство, чрез позволяването на служителите да работят от локации по-близки до дома им, по-голяма близост до клиентите, по-добра възможност за привличане на таланти, задържане на добри служители и по-висока производителност, посочват от Регус.

От анкетираните 64% допълват, че са убедени, че чрез осигуряването на работни места близо до дома ще привлекат повече таланти и по-добри професионалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
moviestar4
преди 8 години
Като си на държавна работа какво ще работиш у вас? Ще имаш приемно време за гражданите да си платят примерно данъка ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
"Гъвкавите работно време и място - един от факторите за привличане на таланти" Отговора е в заглавието!В държавната администрация определено няма "таланти"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
potten
преди 8 години
Добре е да се въведе подобно нещо и в държавния сектор. Защо за начало не се въведе за държавните служители, не че нямаме някаква имитация на гъвкаво работно време, но да се позволи повече гъвкавост, да може и ние държавните служители да работим от домовете си примерно 2-3 дни в седмицата. Защо само за частния сектор се споменава, а държавния се пренебрегва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още