IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните мениджъри увеличават вложенията в алтернативни активи

Най-предпочитани са имотите, а най-активни в диверсифицирането на портфейлите са скандинавските институционални инвеститори

11:58 | 12.07.16 г.
Инвестиционните мениджъри увеличават вложенията в алтернативни активи

Инвестиционните мениджъри по света увеличават с умерени темпове инвестициите си в т.нар. алтернативни активи, включително и в имоти, сочат данни от проучване на консултантската компания Willis Tower Watson, цитирано от онлайн изданието ipe.com.

Най-големите 100 алтернативни инвестиционни мениджъра са увеличили вложенията си в алтернативни активи с 3% през 2015 г. до 3,61 трлн. долара, показват данните на компанията. Ръстът на вложенията на пенсионните фондове от анкетираните в алтернативни активи е 5%.

Статистиката сочи още, че общият обем на алтернативните активи на глобалните асет мениджъри достига над 6,2 трлн. долара към края на миналата година.

„Насочването към активи, различни от акции и облигации, набира скорост сред институционалните инвеститори по света. Тези стратегии помагат да се управлява и диверсифицира риска“, коментира Люба Никулина от консултантската компания.

Никулина прогнозира, че икономическата несигурност и нестабилните условия вероятно ще подкрепят тенденцията.

От 100-те най-големи инвестиционни мениджъра, обхванати от проучването, най-голям дял на алтернативните активи са имотите – 34% от всички активи. Следват хедж фондовете с 21%, фондовете за частен капитал с 18% и други инвестиционни фондове с 12%.

Никулина подчертава обаче, че диверсифицирането на инвестиционните портфейли не се случва на всяка цена. Инвеститорите внимателно подбират активи, които биха им донесли не само възвръщаемост, но и добра стойност за парите им.

Най-активни при диверсифицирането на портфейлите си с алтернативни активи и най-вече имоти са скандинавските институционални инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още