IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвестиции в имоти отчитат рязък спад през януари

Мерките за контрол на капиталите, които Пекин наложи, вече проявяват ефектите си

12:51 | 17.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Чуждестранните инвестиции в имоти на китайските компании са се сринали с 84% през януари заради капиталовия контрол, който Пекин наложи, за да ограничи изтичането на пари от страната, съобщава FT.

През последните месеци регулаторите в Китай наложиха редица ограничения за сделките в чужбина, след като инвестициите в нефинансови активи отчетоха ръст от 44% през 2016 г. до рекордните 170 млрд. долара, отбелязва изданието.

Според оценка на консултантската компания JLL през миналата година китайските инвестиции в чуждестранни имоти са достигнали рекордните 33 млрд. долара. 

Ограниченията явно вече дават резултати. Инвестициите в нефинансови активи през януари са се сринали с 36% на годишна база до 53 млрд. юана (7,8 млрд. долара).

Изданието припомня, че през декември търговското министерство и централната банка съобщиха, че ще ограничат „ирационалните“ сделки с имоти, хотели, кина, спортни клубове и други активи. В тази връзка и футболната асоциация на страната въведе лимит за сделките на местните клубове с чуждестранни, скъпи играчи.

През тази седмица финансовият регулатор на Китай обаче потвърди позицията си, че няма да се откаже от „финансово отваряне“ на страната. Институцията посочи, че законните сделки в чужбина няма да бъдат ограничавани.

Китай продаде сериозна част от доларовите си резерви, за да ограничи обезценката на юана заради отлива на капитали, посочва изданието. Така през януари валутните резерви на страната достигнаха петгодишно дъно. Спадът им обаче е най-слабият от седем месеца насам, което също е доказателство за успех на капиталовия контрол.

Отделни данни показват, че през декември Пекин е увеличил вложенията си в американски държавни облигации, с което шестмесечният период на продажби изглежда приключва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още