IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия ще проверява и брокерите заради съмнения за пране на пари

След публикуването на "Досиетата от Панама" стана ясно, че компании за инвестиции в имоти се регистрират в страната с цел избягване на данъци

10:09 | 27.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Правителството на Нова Зеландия ще проверява и брокерите за имоти като част от кампанията си за предотвратяване на прането на пари, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.

Разширяването на обхвата на кампанията е заради опасенията, че някои брокери съзнателно или несъзнателно подпомагат чуждестранни компании и физически лица да се облагодетелстват от пазара на имоти в страната, посочва изданието, като се позовава на съобщение на кабинета на Нова Зеландия.

В момента законодателството за предотвратяване на прането на пари в страната се прилага само за финансовите институции и казината.

Новите правила вероятно ще влязат в сила от средата на 2017 г. Те ще обхващат брокери, счетоводители и юридически консултанти.

Правителството на Нова Зеландия е под нарастващ натиск да се справи със схемите за пране на пари след изтичането на "Досиетата от Панама" през април. От документите се видя, че в страната се регистрират компании, които да инвестират в имоти и да избягват данъци благодарение на законови “вратички”.

Местните купувачи обвиняват изцяло чужденците за резкия ръст на цените на жилищата в страната, който ги изтласква от пазара.

Някои други държави, сред които Канада и Великобритания, вече прилагат такива правила за предотвратяване на прането на пари, като проверяват и сектора на имотите, включително работещите в него.

Според данни на правителството на Нова Зеландия 11% от жилищата в страната са собственост на чужденци, които не живеят там. На тази база властите отхвърлят исканията за по-тежки рестрикции на инвестициите в имоти, тъй като делът на чуждестранните собственици е многократно по-висок в други държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още