IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийското наследство на Рио може и да остане пусто

Интересът към жилищата в Олимпийското село е изключително слаб заради рецесията

08:44 | 23.07.16 г.
<p>
	Олимпийското село в Рио де Жанейро.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Олимпийското село в Рио де Жанейро. Снимка: архив, Ройтерс

Лъскави брошури рекламират Олимпийското село в Рио де Жанейро, в което бяха вложени 880 млн. долара, пише Ройтерс. След като приключи Олимпиадата в Бразилия, селото ще се превърне в най-новия луксозен квартал на града.

В картинката обаче липсва един ключов детайл – жителите на квартала, посочва информационната агенция. Строителите казват, че са продали само 240 от 3 600-те апартамента, които се предлагат за суми в диапазона 750 хил. - 3 млн. реала (230 хил. - 925 хил. долара). Това е далеч от таргета за продадени 1 000 жилища към момента.

Според източник на агенцията, запознат със сделките, напоследък купувачи се отказват от апартаментите си в комплекса точно заради перспективата да са самотни обитатели в район с площ около 100 футболни стадиона и все още отдалечен от Рио.

Олимпийското село в Бразилия е най-голямото досега, изграждано някога. То е и красноречив паметник за помрачения оптимизъм пред бъдещето на страната. Комплексът беше планиран, когато икономиката на Бразилия преживяваше бум. Страната обаче в момента преминава през изключително тежка рецесия, която направи луксозните имоти още по-недостъпни дори и за заможните.

Комплексът е един от проектите на стойност 8 млрд. реала за реконструкция на района на пристанището на Рио. Тя се финансираше и от строителните компании, освен от държавата, но в момента нещата определено буксуват.

Кметът на Рио Едуардо Паеш винаги подчертава, че почти 60 на сто от разходите за подготовка за Олимпийските игри в Бразилия идват от частни източници, докато в Лондон финансирането е било 80:20 на сто в полза на публичните средства.

Бразилия избра публично-частното партньорство, за да развива проектите, като даде на строителния бизнес над 5 млн. кв.м земя за реализирането им. Това е три пъти повече от площта на Canary Wharf в Лондон.

Критиците на местната власт посочват обаче, че кметството е пропуснало шанса да изгради повече достъпни жилища, както се случи в британската столица. От това пострадаха и строителните фирми, защото заради рецесията цените на имотите се сринаха с 20% през последната година.

Милиони се наляха за нови транспортни връзки със спортните обекти, които не е ясно как ще продължат да се ползват. Същевременно никой не се зае с решаването на наболелите проблеми на онези 20% от Рио, които се обитават от 12 млн. души, живеещи буквално в бърлоги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още