IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти на Острова пак се движи на две скорости

Ръстът на цените в югоизточните региони на Великобритания и в Лондон е двоен спрямо средния за страната

11:37 | 31.08.15 г.
Пазарът на имоти на Острова пак се движи на две скорости

С кратко прекъсване през последните няколко месеца пазарът на жилища във Великобритания отново се движи на две скорости. Ръстовете на цените на имотите в Лондон и югоизточните региони са двойно по-високи спрямо средното увеличение за цялата страна, съобщава Financial Times, като се позовава на данни от имотния регистър на Острова.

Данните сочат, че като цяло цените в Англия и Уелс са се увеличили с 4,6% през юли на годишна база. В югоизточните региони е отчетен ръст от 8,9%, а в Лондон – 8,3%.

Цените на имотите в столицата на Великобритания са с 40 на сто по-високи спрямо предкризисния пик, сочат още данните. Среддната цена на жилище в града е достигнала почти 489 хил. паунда.

В северозападните региони цените на имотите почти не са се променили през юли, сочат още данните. Най-ниски са цените на имотите в североизточните региони на страната – средната цена достига малко над 100 хил. паунда.

Има знаци, че ръстът на цените на жилищата в страната отново започва да се ускорява, като основен двигател е недостигът на жилища. Слабото предлагане продължава да оказва натиск върху броя сделки – през юли те отчитат спад от над 15 на сто на годишна база.

Сделките в най-високия сегмент в Лондон продължават да намаляват заради увеличения гербов налог. Цените обаче продължават да растат, най-вече в не толкова атрактивните за купувачите региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още