IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища във Великобритания се засилва през септември

Купувачите се завръщат след референдума за Brexit, отчита RICS

12:05 | 13.10.16 г.
<p>
	Лондон. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Лондон. Снимка: Pixabay

Пазарът на жилища във Великобритания се засилва през септември след шока заради референдума за Brexit, съобщава Bloomberg.

Индексът на цените на имотите на Royal Institution of Chartered Surveyors се е увеличил до 17 пункта спрямо 13 пункта през август. Все повече брокери на имоти на Острова съобщават за възраждане на ръстовете на цените на жилищата.

Същевременно обаче цените в централен Лондон, където са и най-скъпите имоти в страната, продължават да се понижават.

Пазарът на жилища във Великобритания премина през тежко полугодие заради серията данъчни промени, инициирани от правителството, и референдума за членството на страната в Европейския съюз (ЕС), припомня информационната агенция.

Това отблъсна част от купувачите за известно време, тъй като те изчакваха да видят развитието на ситуацията.

Икономиката на страната обаче поне засега се оказа по-устойчива на Brexit, отколкото се очакваше. Лихвите пък се понижиха още повече заради паричната политика на централната банка, което отново връща потенциалните купувачи на пазара.

Запитванията от нови купувачи са се увеличили през септември за пръв път от февруари, отчитат от RICS.

Повишават се и очакванията за ръста на цените на фона на продължаващия спад на запасите от жилища на пазара. Средният брой на имотите, предлагани от брокерите, е 45 жилищни единици на брокер, което е близо до историческото дъно, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още