IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата "златна виза" в Испания е генерирала над 2 млрд. евро досега

Китайци и руснаци най-често се възползват от схемата, която предоставя разрешително за постоянно пребиваване срещу инвестиции

10:45 | 14.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Програмата на Испания за генериране на инвестиции в имоти „златна виза“ е привлякла над 2 млрд. евро от въвеждането й, показват нови данни, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

Схемата, която предлага разрешително за постоянно пребиваване на инвеститори извън Европейския съюз (ЕС), се прилага, за да стимулира жилищния пазар, както и икономиката като цяло, за да се възстанови пазара на недвижими имоти. 

Първоначално схемата не стартира добре вероятно заради по-високия ѝ праг – 500 хил. евро.

От миналата година обаче програмата набира скорост и импулсът продължава и през 2017 г., вижда се от статистиката.

От 2013 г. 2 236 чужденци са купили имот срещу разрешително за постоянно пребиваване, което е генерирало 2,16 млрд. евро приходи в хазната. Почти три четвърти от този обем инвестиции са вложения в имоти, а около 55% от трансакциите са осъществени от китайци и руснаци.

Общо 714 китайски граждани са получили визи, като са инвестирали 716 млн. евро в бизнес, финансови активи и имоти. Руснаците са почти 700 души с вложения за 567 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още