IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите в Хонконг търсят начини за привличане на купувачи

Фирмите предлагат различни отстъпки, включително и данъчни и по отношение на ипотеките, за да преодолеят забавянето на пазара

16:21 | 06.01.16 г.
Строителите в Хонконг търсят начини за привличане на купувачи

Строителните компании в Хонконг усещат затягането на примката заради забавянето на пазара на имоти, пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Много строители предлагат отстъпки, намаления и други стимули, за да примамват купувачите на жилища, включително облекчения при плащането на гербовия налог при сделките и първи и втори ипотеки.

През последните години предлагането на жилища в Хонконг драстично се увеличи на фона на ниските лихви. Търсенето обаче намалява заради забавянето на икономиката на континентален Китай и категоричните перспективи за ръст на лихвите.

Местното правителство също се намеси на пазара, за да го “охлади”, като въведе серия от мерки за ограничаване на активността, включително “таван” на размера на ипотеките и увеличаване на данъците върху имотите при сключването на сделка.

През последните 12 години пазарът на имоти в Хонконг беше един от най-бързо развиващите се в света, отбелязва изданието. Предишното му забавяне датира от 2003 г. и тогава строителните компании намалиха значително офертните цени, за да могат да продават жилища.

Този път обаче фирмите се опитват да избегнат такъв сценарий. Експерти твърдят, че ако строителните фирми започнат да намаляват стойността на имотите им, това ще изпрати негативен сигнал за състоянието на пазара – нещо, което фирмите на всяка цена искат да избегнат.

Въпреки това някои експерти смятат, че понижаването на цените на имотите в Хонконг може скоро да се превърне в реалност. Според JP Morgan през следващите три години ще се наблюдава понижение от порядъка на 5-10%.

“Тази година ще бъде по-тежка за пазара на имоти в сравнение с 2015 г. Цените на жилищата може да се понижат”, коментира Кюсон Люн от JP Morgan.

Според него сред негативните фактори могат да повлияят на функционирането на пазара на имоти в Хонконг, са например кредитната задлъжнялост и капиталовите потоци.

Експертите очакват и ръст на броя на възбраните на имоти през следващата година, тъй като все повече кредитополучатели ще имат проблем с обслужването на ипотеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още