IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителни фирми в Лондон предлагат бонуси и отстъпки в търсене на сделки

Компании правят отстъпка от цената, предлагат да поемат гербовия налог, да подарят мебели на определена стойност или разиграват лотария за безплатни паркоместа

12:08 | 18.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От няколко месеца насам пазарът на луксозни имоти в Лондон страда заради свръхпредлагането в сегмента. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

От няколко месеца насам пазарът на луксозни имоти в Лондон страда заради свръхпредлагането в сегмента. Снимка: архив, Ройтерс

Строители на жилища в Лондон предлагат на потенциални купувачи да поемат разходите за гербовия налог при сделката или да отпуснат 20 хил. паунда (26 800 долара) за мебели, както и шанс за спечелване на безплатно паркомясто, предава Bloomberg.

Бонусите набират скорост, след като на 23 юни 52% от британците подкрепиха излизането на страната им от Европейския съюз (ЕС), а жилищният пазар показва признаци за обрат, особено в луксозния сектор, който от известно време се задъхва от свръхпредлагане.

Заради бързите темпове на ръст на пазара на луксозни имоти след кризата от 2008-2009 г. строителните компании се насочиха към този сегмент от пазара. Така – най-вече в Лондон, се стигна до свръхпредлагане на жилища, които средностатистическият британец не може да си позволи. 

Правителството освен това започна плавно да увеличава гербовия налог – данъкът, който се плаща еднократно при сделка и който се определя като процент от крайната цена на жилището. Това направи луксозните имоти в града още по-неатрактивни.

Дори и преди вота цените на луксозните имоти в британската столица силно забавиха ръста си, а в някои райони на Лондон и плавно тръгнаха надолу. Предлагането също се засили, след като много собственици решиха да продават заради новите данъчни правила и промените на правилата при кредитирането. Заради последните промени възвръщаемостта на някои собственици клони на практика към нулата. 

Така през май се стигна до спад на цените на жилищата в Лондон от 1,4% точно заради натиска на цените на луксозните имоти. Това е и най-силният месечен спад от около пет години насам.

Много потенциални купувачи за момента са взели решение да отложат сделката заради неизвестността след вота за Brexit. Спират ги неяснотите около лихвите и вероятността Великобритания да изпадне в рецесия, както и вероятността от по-продължителен спад на цените.

Galliard Homes Ltd. например предлага жилищата си с 3% отстъпка, ако те ще се обитават от собствениците им. Ако сделката е за имот с цел отдаване под наем, фирмата предлага да плати разходите за гербовия налог на купувачите.

Фирмата организира и лотария, като собствениците на жилищата с три спални в проекта ѝ Marine Wharf East могат да спечелят две паркоместа на стойност 25 хил. паунда всяко.

Директорът на компанията посочва, че проектът е продаден на инвеститор, а фирмата само препродава имотите. Според него само двама от купувачите са се отказали от сделка заради Brexit, а за техните имоти вече има други купувачи.

Според компанията единствено пазарът на имоти на стойност над 3 млн. паунда се забавя заради Brexit, а фирмата не действа в този сегмент. Средната цена на жилище в комплексите на компанията е около 800 хил. паунда.

През миналата година цените на жилищата в Лондон достигнаха до ново рекордно равнище – с 62% над предишния пик от 2007 г., припомня информационната агенция. Продажбите обаче намаляват, след като правителството въведе данък върху капиталовата печалба при продажба на имоти, включително и за чужденци, както и по-високи данъци при сделките.

През първото тримесечие сделките намаляват с 33% до малко под 6 хил., сочат данни на Molior London. Същевременно в процес на строителство в момента са над 35 хил. луксозни жилища на обща стойност над 77 млрд. паунда – с 40% повече спрямо 2014 г.. Очакванията са търсенето да намалее допълнително заради загубата на добре платените работни места във финансовия сектор, която PricewaterhouseCoopers LLP прогнозира заради Brexit.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още