IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече инвеститори в имоти се насочват към Централна и Източна Европа

Играчи от Южна Африка и Азия също засилват активността си в региона

17:58 | 06.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полша остава една от най-активните строителни площадки в Европа, въпреки че активността спада през последните тримесечия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Полша остава една от най-активните строителни площадки в Европа, въпреки че активността спада през последните тримесечия. Снимка: архив, Ройтерс

Западна Европа вече не е достатъчна на инвеститорите в бизнес имоти. Играчи на глобалния пазар като Savills IM, Corpus Sireo, KGAL и Benson Elliot разширяват хоризонта си в търсенето на по-висока доходност и навлизат на пазарите в Централна и Източна Европа, пише онлайн изданието property-magazine.com.

В комбинация с инвестиционната активност на обичайните играчи в региона се получава многократното увеличение на активността в тези пазари, посочва изданието.

Доходността от инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа е особено привлекателна за инвеститорите. В Букурещ например доходността от инвестициите в офиси достига 7,5%, а в регионалните центрове на Полша варира в порядъка на 6-7%.

Засилването на новите капиталови потоци към Централна и Източна Европа е добре установена тенденция от последните няколко години, пише изданието. През тази година обаче тенденцията е особено отчетлива, тъй като регионът набира все по-голяма популярност и сред институционални, а не опортюнистични инвеститори.

Все по-често пазарните анализатори се ангажират с оценки за Полша, Чехия, Румъния и Унгария. Една от ключовите сделки през тази година е за портфейла от офис сгради на шведския фонд мениджър Niam, придобит от Skanska CDE – дебютант на пазара в региона.

Портфейлът се състои от четири офис сгради в Краков и Катовице. Две от тях са завършени, а другите две са в процес на изграждане.

Европейските инвеститори обаче не са единствените, които се насочват към региона в търсене на повече възможности, казват агенции за имоти. Все по-често към Централна и Източна Европа се насочват капитали от Южна Африка, Азия – по-специално от Сингапур, Малайзия и Южна Корея, и други държави по света. Същевременно се отчита забавяне на активността на европейските играчи на пазара.

Една трета от инвестициите на пазара на бизнес имоти в Румъния през тази година се формира от нови играчи на пазара, показват данни на консултантската компания JLL. В Унгария този дял е около една четвърт, като до края на годината се очаква обемът на инвестициите да достигне рекордните 1,5 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още