IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски законодатели поискаха разследване срещу имотен бизнес на Уорън Бъфет

Твърденията са, че кредитните практики на Clayton Homes са дискриминативни

18:47 | 13.01.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс </em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Високопоставени депутати от американската партия на демократите са поискали от федералните регулатори да разследват дали Clayton Homes, подразделението за мобилни жилища на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, таргетира кредитополучатели от малцинствата с дискриминационно кредитиране и практики за събиране на дългове, съобщава Ройтерс.

С писмо във вторник няколко законодатели призовават министерството на правосъдието и бюрото за финансова защита на потребителите да „предприемат подходящите коригиращи действия“ срещу Clayton.

Писмото идва след статия на Seattle Times и онлайн изданието BuzzFeed News от миналия месец, която обвинява най-големия строител на мобилни жилища в САЩ в експлоатиране на чернокожи, латиноамериканци и индианци кредитополучатели. Според медиите компанията ги вкарва в рискови заеми, които не могат да си позволят, и нанася вреди на общностите като сменя собствеността на домовете, след като кредитополучателите се окажат неплатежоспособни.

Статията твърди още, че корпоративната култура на Clayton оправдава расизма, включително срещу собствените си служители.

Представителите казват, че „обезпокоителният бизнес модел“, описан в статията, е „изключително проблематичен“ с оглед „уникално широкия контрол на производството, продажбите и финансирането на произведени домове“ на Clayton.

Миналия месец базираната в Меривил, Тенеси, компания „категорично и твърдо“ отрече дискриминация срещу кредитополучателите и защити практиките на двете си кредитиращи подразделения, Vanderbilt Mortgage and Finance и 21st Mortgage Corp.

„Расата и етносът никога не са били взимани под внимание при ценообразуването и структурирането на нашите заеми“, заяви компанията. Clayton добавя още, че не толерира дискриминация и сред служителите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
MrSi
преди 8 години
Негово величество свободният пазар или като гледам и той се регулира все по-качествено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
skalen orel
преди 8 години
Интересно кой е накарал (Оракула) да отпуска необезпечени заеми на неплатежоспособни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още