IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси завършиха петъка на червено

Решението на Фед за запазване на нивата на лихвените проценти се отрази негативно на пазарите

23:17 | 18.09.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на американските борси се сринаха в петък, притиснати от опасенията около решението на Федералния резерв на САЩ да запази краткосрочните лихвени проценти в страната без промяна, съобщава CNBC.

„Сигналът от Фед вчера е, че не вижда достатъчно доверие, за да повиши лихвените проценти от 0 до 25 базисни пункта, мисля, че това е негативизъм, който удря пазара“, казва Арт Хоуган, главен пазарен стратег на Wunderlich Securities.

Беше ли според Вас правилно решението на Фед да не увеличава основните лихви:

Беше ли според Вас правилно решението на Фед да не увеличава основните лихви. Ще има ли увеличение на лихвите до края на 2015 г. Мненията Ви очакваме на info@investor.bg!

Не, защото това подкопава доверието към институцията.
Да, защото реално нямаше причини за действия.
Не знам.
Общо 790 гласа

„Мисля, че причиниха повече вреди отколкото ползи“, допълва той .„Единственият лъч надежда е, че на среща след конференцията тя сподели, че оставя вратата отворена за евентуално повишение“.

Анализаторите отбелязват още, че волатилността на пазара в петък се дължи и на изтичането на три свързани класове опции и фючърси, както и индивидуални опции на фючърси.

Индексите Dow Jones industrial average and S&P 500 завършиха със спад от над 1,5% и с леко седмично понижение. Технологичният индекс Nasdaq composite също приключи с 1,4% надолу, но все пак успя да отбележи ръст от 0,1% за седмицата.

Индексът Dow Jones industrial average отчете спад от над 300 пункта в следобедната търговия. Индексът отново попадна в корекция, след като се понижи с повече от 10% от пика си за последните 52 седмици. Индексите S&P 500 и Nasdaq Composite приключиха с около 8% под максимума си от последните 52 седмици.

На облигационните пазари доходността 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се търгуваше на нива от 2,13%, а тази по 2-годишните достигна достигна до 0,68%.

На валутните пазари курсът на долара завърши малко по-високо спрямо другите основни валути, като еврото бе под 1,14 долара, а йената се търгуваше на 119,8 йени за долара.

На пазарите на суровини цената на петрола Брент отбеляза понижение от 1,80 долара, или 4%, до 47 долара за барел, а американският суров петрол - спад от 2,22 долара, или 4,73%, до 44,68 долара за барел.

Контрактите върху златото отбелязaха ръст от 20,80 долара, или 0,6%, до 1137,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 32 rate down comment 8
Misho ILIEV
преди 8 години
> Добре бе - плашиха се, че ФЕД можело да вдигне лихвите, сега се плашат, че не ги вдига?Плашат се повече от причините да не ги вдига, а не от това че ги вдига. Страх ги е от глобана рецесия. Според мене неоснователно. Но знае ли човек. Винаги има риск нещата да се развият по-зле от очакванията. През 1997 колапса на възникващите пазари не се отрази на икономиката на САЩ, но ако този път е по-различно? Този път може и да е по-различно защото имаме еврозона, която също буксува и няма изгледи за оправяне. > Само че не знам - защо използвате термини като "сринаха" за нормален и често срещан спад от процент, процент и нещо?Така звучи по-драматично. Журналистически трик, предполагам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 9
deant
преди 8 години
по скоро бих казал, че дори в сегашното мижаво положение, нашата икономика е надценена. Тя почти не печели от производство и търговия, а най-вече от далаверки с еврофондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 9
deant
преди 8 години
Така ви се струва, защото икономике на ЕС и САЩ са силно надценени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 8
bigmamascandal
преди 8 години
Импе, всичко над 1% си е спад. Иначе си прав за другото. пазарът става нелогичен. много нелогичен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още