IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските пазари записаха най-добрия си ден от началото на годината

Dow затвори над 21 000 пункта за първи път в историята си

23:45 | 01.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на американските акции скочи до исторически върхове, а по-големите индекси записаха най-добрия си ден от началото на 2017 г., подкрепени от речта на американския президент Доналд Тръмп пред Конгреса, съобщава CNBC.

„Много хора казват, че това е еуфория, но дали наистина е така“, коментира Еди Перкин, главен инвестиционен директор в Eaton Vance, споделяйки, че той остава предпазлив.

Речта на Тръмп пред Конгреса във вторник вечерта, получи широко обществено одобрение заради положителния тон, но липсваше специфика за данъчна реформа и дерегулациите, два ключови компонента за ралито на пазара след президентските избори, пише CNBC.

„ Най-положителното от речта на Тръмп е, че той представи своето послание „Америка на първо място“ по положителен и обединяващ начин“, заяви от своя страна Джъуей Рен, портфолио мениджър в Penn Mutual Asset Management. „Ако неговото послание „Америка на първо място“ успее, това би било положително за икономиката в близко бъдеще“, добави Рен.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши над 21 000 пункта за пръв път в историята си. Повишението е с около 300 пункта, като най-голям принос има Goldman Sachs. Измерителят с 30 компонента премина психологическата граница от 20 000 пункта на 25 януари.

Широкият индекс S&P 500 записа ръст от 1,4%, като за кратко проби границата от 2400 пункта за първи път в историята си.  Финансовите компании се представиха най-добре с 2,8% ръст.

Технологичният бенчмарк Nasdaq се повиши с 1,4%.

Инвеститорите също така следят за важни икономически данни, както и за възможността да последва промяна на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Индексът на личните доходи записа ръст от 0,4 на сто през януари, надминавайки очаквания. Потребителските разходи обаче се забавят. Индексът на разходите за лично потребление (PCE) скочи с 1,9% през 12-те месеца до края на януари. PCE е предпочитаният от Фед показател за инфлацията и тази стойност е съвсем близо до целевото ниво от 2%, заложено от централната банка.

Разходите за строителство се понижават с 1% през януари, но пък индексът за активността в промишлеността на Института за управление на предлагането (ISM) се повиши от 56 пункта през януари до 57,7 пункта през февруари.

От друга страна публикуваната в сряда „Бежова книга“ на Фед показа, че американският бизнес остава предимно оптимистично настроен, но по-малко в сравнение с предишния доклад.

Пазарните очаквания за промяна на лихвените равнища този месец почти се удвоиха до около 70%, според данни на FedWatch. Във вторник председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че очаква повишение на лихвения процент в „сравнително близкото бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 7 години
Според бъфет акциите дори са ефтини и не се намираме от страната на балона....аз искам спукването да бъде звучно например като тръмплина падне покосен от куршум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
julian12
преди 7 години
Кога ли ще се пукне балончето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още