IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 покориха нови рекордни върхове

Изказване на Доналд Тръмп за цените на лекарствата натежа на фармацевтичния сектор

23:15 | 07.12.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ентусиазмът на Wall Street продължава и сесията в сряда приключи с нови рекордни стойности за Dow Jones и S&P 500. Пазарите са в очакване на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава CNBC.

Dow Jones записва трета поредна сесия с нов исторически максимум. Индексът на сините чипове се повиши с почти 300 пункта, което представлява ръст от 1,55% до 19 549,62 пункта.

За рекордното движение допринесе търговията на Home Depot и Nike. Акциите и на двете компании поскъпнаха с по около 3%. Фармацевтичният сектор обаче натежа след коментар на новоизбраният американски президент Доналд Тръмп, че ще намали цените на лекарствата. "Не ми харесва какво се случва с цените на лекарствата", допълни той за сп. Time. Изданието го обяви за Личност на годината.

Широкият S&P 500 успя да преодолее първоначалните спадове и приключи също с рекорд. Всички сектори, с изключение на фармацевтичния, в състава на индекса са на зелена територия и така индексът записва ръст от 1,32% до 2 241,35 пункта.

Телекомуникационните компании са сред големите печеливши. От 8 ноември, тоест от деня на президентските избори в САЩ, индексът е повишил стойността си с 3,4%.

Оживлението на пазарите се отрази и на технологичния Nasdaq. Бенчмаркът също започна с понижения, но успя да навакса в следобедните часове и финишира на ниво от 5 393,76 пункта, което представлява ръст от 1,14%.

На валутните пазари щатския долар отстъпва леко спрямо кошница от валути. Едно евро се разменя за 1,075 долара. За месец обаче щатската валута поскъпна значително в очакване на повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв и фискални стимули.

Фючърсите за златото приключиха сесията с повишения след двете поредни сесии на спад, съобщава MarketWatch. Благородният метал се радваше на засилено търсене в навечерието на срещата на Федералния резерв на САЩ, който трябва да реши дали ще увеличи лихвите.

В края на сесията фючърсите за златото със срок на доставка през февруари поскъпнаха със 7,2 долара (0,6%) до 1 777,5 долара за тройунция.

Инвеститорите очакват и въздействието на новия стандарт за инвестиции в злато по Шериата, въведен тази седмица. Експерти обаче предупреждават, че може да отнеме поне 6 месеца, за да се види някакъв ефект от стандарта.

Същевременно фючърсите за лекия американски суров петрол поевтиняха с 1,16 долара (2,3%) до 49,77 долара за барел. Това е най-ниско ниво от една седмица насам.

Натиск върху цената на суровината оказаха официалните данни на американската администрация петролните резерви, които отчитат спад за седмицата до 2 декември, макар че намалението е типично за този период от годината заради желанието на компаниите от сектора да намалят данъците си. 

Европейският сорт Brent поевтиня с 1,7% до цена от 53 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
FNM
преди 7 години
Гледал съм го този филм няколко пъти през последните 20 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още