IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow затвори над 20 хил. пункта за първи път в историята

Указите на Доналд Тръмп вдъхнаха оптимизъм на инвеститорите

23:47 | 25.01.17 г. 2
<p>
	Трейдъри на борсата в Ню Йорк се поздравяват с новия рекорд на Dow. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трейдъри на борсата в Ню Йорк се поздравяват с новия рекорд на Dow. Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси достигнаха рекордно високи стойности в сряда след серия от укази на президента Доналд Тръмп, които засилиха оптимизма на Wall Street.

"Хората виждат, че администрацията напредва с част от нещата, които обещаха", коментира пред CNBC Джон Статлър от PwC. "Изглежда, че дългосрочното капиталово нарастване ще се задържи."

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average прекоси психологическата граница от 20 хил. пункта за първи път, нараствайки с около 150 пункта. Акциите на Boeing, Goldman Sachs и IBM допринесоха най-силно за ръста.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,8 на сто до нов рекорд, като финансовият сектор нарасна с над 1,5%.

"Очевидно това се превърна в пазар "купи скъпо, продай още по-скъпо", като Dow премина над 20 хил.", коментира Тери Сандвен, главен стратег в U.S. Bank Wealth Management. "Тръмп се движи съгласно дневния си ред."

"И което е по-важно, корпоративните печалби растат и това ще бъде ключово за задържане на тези оценки", допълва Сандвен.

Технологичният индекс Nasdaq composite добави 0,99%, също отбелязвайки рекорд.

"Трейдърите очакват повече подробности за инфраструктурните разходи и сега ги получават в много ясен формат", казва Наим Аслам, главен пазарен стратег в Think Markets. “Няма нищо по-голямо от това. Dow над 20 000 пункта е стимул за свеж капитал, който бе в режим на изчакване това да се случи“.

Във вторник президентът Тръмп подписа укази, които ще улеснят построяването на тръбопровода Keystone XL от TransCanada и построяването на последната недовършена част от тръбопровода Dakota Access от Energy Transfer Partners. След новината секторът на суровините отбеляза ръст от 2,5% във вторник.

„Няма съмнение, че някои заповеди, които подписа, са добри, особено премахването на някои регулации“, казва Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial. „Всичко останало трябва да се поставя под въпрос. Не знаем какво ще означава стена на границата с Мексико за NAFTA”.

В сряда Тръмп подписа и няколко указа, свързани с имиграцията, включително такъв за сигурността на границата и плановете за изграждане на стена по границата с Мексико, както и за увеличаване на ресурсите за граничните, имиграционните и митническите служители.

Американските акции поскъпват значително след президентските избори в страната, като индексът S&P 500 е добавил 6,57% от 8 ноември (датата на изборите) до днес. Подемът в голяма степен се обяснява с очакванията за по-ниски корпоративни данъци, дерегулация на определени сектори и увеличаване на държавните разходи.

Инвеститорите обаче трябва да внимават за евентуално отстъпване от тези нива, смята Джереми Клайн, главен пазарен стратег в FBN Securities.

Във фокуса остава и серията от корпоративни отчети. Boeing отчете печалба и приходи над очакванията на Wall Street. Друг компонент от състава на Dow - United Technologies, представи резултати, които като цяло отговарят на прогнозите на анализаторите.

Цената на американския лек суров петрол се понижи с 0,53% до 52,90 долара за барел. Фючърсите на златото с доставка през февруари поевтиняха с 14,30 долара до 1 196,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Щот сигурно както нашия Смарти-отбор е силно срещу Тръмп, така сигурно и отбора на никипънчев, део, мео, фънки, мънки, халваджиян, берберян, чорбарян, крадибулбанкарян, костов, лостов, мостов, борисов, станишев, паси, кради и лъжи са твърдо срещу Тръмп... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Да не се окаже изневиделица, че целият американски бизнес е зад Тръмп, а може и световен, а срещу него са морето от кухаовци, птици, коне, жулиенчета, мишки, въшки и кви ли не трансджендър-***, исполичари и прочее ***, дето чекат фиша за заплата на дата, а през останалото време пишат срещу комунистите - пак за некой лев от квотата на свободно печатащите се световни резервни валути... А, забравих и групата на ВИП-елита - мишкуняците, прехранващи се с шоу-бизнес в Холиууд, Нова ТВ и прочее капиталисти... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още