IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да претърпи промени, без значение кой ще влезе в Белия дом

От републиканеца Доналд Тръмп обаче се очакват доста по-радикални решения по бъдещето на централната банка

11:51 | 06.10.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Федералният резерв може да претърпи промени без значение кой спечели следващите президентски избори в САЩ, пише в свой анализ Bloomberg.

Единият претендент за президентския пост – кандидатът на демократите Хилари Клинтън, призова за по-голямо разнообразие в централната банка на САЩ, макар че продължи да следва практиката на последните американски президенти, като не коментира паричната политика.

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, от друга страна, не поясни по какъв начин иска да се промени Фед, но не уважи независимостта на централната банка по отношение паричната политика. Тръмп обвини Фед, че оставя лихвите изкуствено на ниско ниво, за да поддържа ръста на пазара на акции и да подкрепи оставеното наследство от сегашния президент Обама.

Тръмп вече загатна, че ако спечели изборите, вероятно ще номинира нов гуверньор на Фед, когато изтече мандатът на сегашния – Джанет Йелън. Това ще се случи през 2018 г.

„Това създава несигурност по отношение на това кой ще бъде номиниран“, коментира Мишел Мейер, директор за американската икономика в Bank of America. Тя допълни, че очаква Клинтън „да запази статуквото във Фед“.

Народни представители и от републиканците, и от демократите предложиха закони през последните години, с които да ограничат властта на централната банка, включително одит на паричната политика – идея, която получи одобрението на Тръмп. За внасянето на промени във Фед чрез приемането на нови закони обаче е необходимо да има или подкрепа и от двете партии в Конгреса, или едната партия да спечели убедително изборите на 8 ноември, така че да може да управлява и Белия дом, и Сената.

По този начин по-вероятната възможност за промени във Фед остават преките президентски номинации. Мандатите и на гуверньора Йелън, и на Стенли Фишер изтичат през 2018 г.

И макар налагането на промени във Фед чрез нормативни актове да е по-трудно в програмата на републиканците е залегнало приемането на закон за годишен одит на действията на Фед и създаването на комисия за „изследване на начини за налагане на фиксиран курс на долара“.

Клинтън от друга страна каза, че ще защити независимостта на Фед при следването на двойния мандат на институцията – за инфлация от 2% и ниска безработица, като няма да се приемат нови законови промени. Клинтън обаче иска да направи така, че отговорните за политиката централни банкери да не са част от регионалните бордове на Фед и „Фед да се реформира така, че да стане по-представителен за Америка като цяло“.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Няма факт да се съобразявате с истина, че всички страдаме от сгрешена парична система.Без съобразяване с истина не е възможно прогресивно развитие.Подобряването на сегашната парична система е възможно.Сега мнозина приемат за невярно, че е необходимо подобряване на прилагана парична система и се подиграват на такова предложение. Само е необходимо достатъчно време и тази промяна ще се осъществи и тогава и децата ще се смеят как е било възможно светът 300 години да живее при условия на тази държавна грешка.Тогава също ще има спорове, ала те няма да са дали да се запази подобрението, а на тема как да се осъществява това подобрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Това вече го знаем наизуст , обърни втора страница ...ако има такава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Малко специалисти зачитат истина, че сега Федералният резерв работи при условия на сгрешена американска парична система и е със съдба на жертва и подсигурен провал.Някои политици разчитат Федералният резерв да спаси САЩ от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в обхвата на негова компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Федералният резерв може да претърпи промени ---къв "резерв" бе ... то там отдавна няма нищо, ако изобщо е имало нещо ... едни хартии, "обезпечаващи" други хартии, които прикриват, че "царят е гол"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Та кога казваш , да чакаме повишението ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Tyrista
преди 7 години
relax buddy, stay calm !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Само и правиш кефа сега , че нещо зависи и от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Най добрата промяна е закриването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още