IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За седми пореден път: Фед не промени лихвите*

С изявлението си обаче централните банкери сякаш понижават вероятността за скорошно действие

20:34 | 02.11.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Федералния резерв. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Федералния резерв. Снимка: Ройтерс

Американската централна банка остави междубанковата лихва на непроменено ниво в диапазона от 0,25 до 0,50 процента.

Без изненада, преди вота за държавен глава на 8 ноември, Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към Федералния резерв на САЩ (Фед) е гласувала за решението с 8 гласа „за“ и 2 „против“. 

Против са гласували председателят на Фед за Канзас Сити Естер Джордж и Лорета Местер, председателят на Фед за Кливланд. Те са настоявали за вдигане на лихвата с 25 базисни пункта. Ерик Розенгрен, председател на Фед за Бостън, е променил мнението си, присъединявайки се към мнозинството си колеги. 

Като цяло банкерите възнамеряват да изчакат по-нататъшни признаци за инфлация, а според документа, в който са използвани почти същите думи, като в предишния, причините за увеличение на лихвите се натрупват.  

 

Аргументите за увеличаване на лихвата обаче се засилват, макар че в комюникето си Фед не дава сигнал за евентуално затягане на кредитирането през декември, но пък изразява вяра, че инфлацията ще ускори темпа, предава Bloomberg.

 

Преди да вземе решение обаче, централната банка иска „да види още няколко допълнителни доказателства, че САЩ напредват към пълната заетост и стабилни цени“. С това Фед сякаш понижи вероятността за скорошно действие, защото при предишното заседание от септември се споменаваше за „допълнително доказателство“.

Непосредствено преди края на заседанието еврото поскъпна спрямо долара на фона на несигурността около президентските избори в САЩ. Малко преди 20 часа българско време еврото се разменяше за 1,1110 долара, повишавайки се до 1,1123 долара към 18 часа българско време, спрямо 1,1056 долара в края на вчерашната търговия.

Редица експерти очакват американската централна банка да затегне паричната си политика в средата на декември, след като отминат предстоящите през идната седмица избори за президент. 

Вероятността за увеличение през декември, която измерват т. нар. Fed Fund Futures, падна от 78% до 76%.

Припомняме, че през декември 2015 г. Фед повиши лихвите за първи път от 10 години – с 25 базисни пункта. Оттогава тя се колебае да предприеме ново повишение, тъй като постоянно се появяват съмнения за стабилността на икономическия възход, а междувременно и решението на Великобритания да напусне ЕС предизвика временна несигурност.

С ескалацията на имейл аферата на Хилъри Клинтън през последните дни и американската предизборна битка придоби нова драматичност, поради което на финансовите пазари се увеличи и загрижеността за изборния изход.

Традиционно обаче американските централни банкери се въздържат от важни решения в навечерието на избори.   

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

*Актуализирано в 20,56 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Аз не съм спец в борсовите игри, ама поначитам по малко.В тази статия, ако се махнат думите ОБАЧЕ,МАКАР ЧЕ и още някои паразитни сигурно ще се "свие" текста на 50% ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
sssaaa
преди 7 години
Егати тъпотията... не ми дава да пейстна една статийка..... явно първо трябва да мине ниво на одобрение през Инвестора, че може да не са на това мнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 7 години
Пpeз пocлeднaтa гoдинa, a
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Ще си позволя да цитирам:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Сметките са много прости - цената на унцията е 50 000$. Има 2 млрд. унции при 100 трлн.$ СБП. Като разделите 100 трлн.$ на 2 млрд. унции и получавате истинската цена на златото. Приказките за недостига на злато от кризата след 1874 г. , заради което е анатемосано, са приказки за глухарчета. Това се е случило, защото златото не позволява резки икономически експанзии и е приглушило бурния икономически растеж от откриването на железниците, което е било втората дълга икономическа вълна. Бурният растеж е нож с две остриета - ако го вдигнете резко бастуна, защото сте видели Никол Шерцингер как държи ракетата на наш Гришо, например, може да изгубите съзнание по разбираеми причини. Златото се грижи това да не се случва, което не се харесва на печатарите от ФЕД. Така че, ако опущат нещата, ей това ни чака - гарсониерите в Люлин ще са по половин унция. И най-малкото вдигане на лихвения процент ще срути банковата система, защото няма да има един, който да върне някакъв дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
Hammer
преди 7 години
И да не е догодина, жълтото ще расте. Ако падне на 1100 пак ще товаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Мани не викай дявола, че и оня бъгавия Митев се е върнал и пак ръси глупости навсякъде за "сгрешената парична политика"...:D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
d333
преди 7 години
О, и на мен ми домъчня за туриста(тиристора) да излезе, да каже едно хубаво "Sure rate hike Q17 2299" : )))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
Jorkata
преди 7 години
Не мисля, че жълтото вече ще падне под 1200...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още