IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 търси начин да притисне Русия за Сирия

Енергийните министри на групата не успяха да достигнат до единно становище по климатичните промени заради САЩ

20:22 | 10.04.17 г. 20
<p>
	Американският държавен секретар Рекс Тилърсън (вляво) и британският външен министър Борис Джонсън (вдясно) по време на двустранната им среща като част от двудневната среща на Г-7 в Италия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън (вляво) и британският външен министър Борис Джонсън (вдясно) по време на двустранната им среща като част от двудневната среща на Г-7 в Италия. Снимка: Ройтерс

Външните министри на държавите от Г-7 ще търсят начин да окажат натиск върху Русия да прекъсне връзките си с президента на Сирия Башар ал-Асад, предава Ройтерс.

Американските ракетни удари по сирийска въздушна база от миналата седмица в отговор на предполагаемо нападение с химическо оръжие срещу цивилни граждани повдига очакванията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да втвърди позицията си срещу Русия, отбелязва информационната агенция.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви пред репортери, че репутацията на Русия е опетнена заради трайната подкрепа за Асад. Той предполага, както и представителите на Канада, че санкциите срещу Москва може и да бъдат затегнати, ако Кремъл продължава да оказва подкрепа на сирийския лидер.

Все още не е ясно за какво ще настоява държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън при пътуването му до Москва утре. "Това, което се опитваме да направим, е да даден на Рекс Тилърсън възможно най-чистия мандат от Запада да каже на руснаците: Това е вашият избор, придържайте се към този човек, придържайте се с това тиранин или пък намерете по-добро решение“, коментира Джонсън.

Русия отхвърли обвиненията, че Асад използва химически оръжия срещу собствения си народ и заяви, че няма да намали връзките си със сирийския президент.

Самият Тилърсън коментира в края на миналата седмица, че основният приоритет за САЩ е поражението на един от основните врагове на Асад – терористичната организация „Ислямска държава“.

Италия е поканила на срещата на Г-7 и външните министри на Турция, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания и Катар, с които да се обсъди ситуацията в Сирия.

Министрите на седемте най-големи индустриални сили ще дискутират и нарастващото напрежение на Корейския полуостров на фона на опасенията за ядрените амбиции на Пхенян.

Сред темите на разговор е и Либия.

Същевременно енергийните министри на групата не успяха да достигнат до единно становище по климатичните промени, след като САЩ поиска повече време, за да изчисти политиката си в сферата.

„САЩ са в процес на преразглеждане на повечето политики. Това включва преглед на политиките, свързани с изменението на климата и споразумението от Париж“, коментира пред репортери италианския министър на промишлеността Карло Календа.

Той допълни, че всички останали страни от Европейския съюз (ЕС) остават силно ангажирана със споразумението от Париж за ограничаване на емисиите парникови газове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Според мен е някакъв i-бот---по лошото е че ти май наистина си човек ... :):) .. или поне от биологична гледна точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=su7t4v5soS4Боян Чуков : Американските удари по Сирия бяха за вътрешна употреба и знак за Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
ли.га.ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Абе и аз вчера им казАх на инвесторовите да си приберат недоносчето , ама веднага ми спряха тока , а него го оставиха да се ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Според мен е някакъв i-бот, който сега разработват и още се учи да пише. Жал ще ми стане като му ръгнат протокола във връзка с трите закона на Азимов и спре с включванията си. Някак ще настъпи тишина във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Ако си образован , що пишеш кат неуспел третокласник ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 10
Образован
преди 7 години
аХ как жално и болно виете за МАДА РАША, АМА НА ТОЛКОВА ПРОДАЖНИ БЪЛГАРИ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ..!!! Та вие Сигурно и СОБСТВЕНИТЕ ИМЕНА НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ НАПИШЕТЕ !??!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Спайсър явно търси нещо друго. Най-накрая едно искрено изказване от американската администрация :)https://***.youtube.com/watch?v=O9vnE4JWvrU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 6
ABBA
преди 7 години
Образования, беги - зад Халите давали премии. Бърдже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 19
Образован
преди 7 години
А НАЙ СМЕШНОТО Е, ЧЕ ВАШИТЕ МОЗЪЦИ Е НЕЗЪВЗМОЖНО ШУТИН ДА ИЗПОЛЗВА ЗАРИН, АМИ ЩОМ ОТИВА В СИРИЯ ЗА ЗАКРЕПЯ УБИЕЦА АСАД, КАКЪВ ТЕРОРИЗЪМ КАКВИ 5ЛВ, ПОСЛЕДНИТЕ 10 АТЕНТАТА СА ОТ РУСНАЦИ ИЗВЪРШЕНИ. ОБАЧЕ СОЛИДНА ОСНОВА НА ТОВА Е ИСЛЯМА, САМО ЧЕ РУСИЯ, КОЙ И КАКЪВ ИСЛЯМ СЕ ПРОПОВЯДВА ПРЕДСТОЙ ДА РАЗБЕРЕМ!>?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още