IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street записват спадове след заседанието на ЕЦБ*

Марио Драги посочи, че рязко прекратяване на програмата за количествени облекчения без предварителното й свиване не е вероятно

17:49 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поевтиняват след заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ), която остави основните си лихвени проценти и програмата за изкупуване на активи без промяна, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с над 30 пункта, като American Express се представя най-добре. Широкият индекс S&P 500 записва спад от 0,44%, като телекомуникациите повеждат секторите, които се търгуват на червено.

Технологичният бенчмарк Nasdaq се понижава с 0,5%.

ЕЦБ до голяма степен отговори на очакванията, като не промени паричната си политика. На последвалата пресконференция президентът на институцията посочи, че заедно с екипа му не са обсъждали удължаване на срока на програмата след края на март 2017 г., когато по план тя трябва да приключи. Все пак Драги посочи, че рязко прекратяване на програмата без предварителното й свиване не е вероятно.

Според Джеймс Атли от Aberdeen Asset Management в Лондон посланието на Драги е било, че ЕЦБ няма скоро да свие плана за количествени облекчения. „Той всъщност каза на хората да следят заседанието през декември и какво ще е тогава мнението на ЕЦБ“, посочва Атли.

В сферата на макроикономиката подадените молби за помощи при безработица в САЩ през миналата седмица нарастват с 13 хил. до 260 хил. Те обаче остават под 300 хил. вече 85-а поредна седмица, което е най-дългият период от 70-те години на миналия век.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ през септември нарастват с 3,2% до сезонно изгладен годишен темп на ръст от 5,47 млн. единици., което е най-високата стойност от юни. Данните са на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Уилям Дъдли повтори коментарите си от миналата седмица, като заяви, че централната банка по всяка вероятност ще повиши лихвите тази година, ако данните останат стабилни.

Петролът поевтинява с около 2%, като американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент се търгуват съответно за 50,82 долара и 51,58 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,31% до 1 266 долара за тройунция.

Доларовият индекс се повишава с 0,5%, като едно евро се обменя за 1,0929 долара, а курсът на йената е 103,97 йени за долар.

Доходността по двегодишните облигации се повишава до 0,819%, а тази по 10-годишните държавни ценни книжа се понижава до 1,742%.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още