IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама обяви по-строги мерки за контрол над огнестрелните оръжия

В основата на плана е да се въведе по-широкообхватно определение за оръжеен търговец

21:38 | 05.01.16 г. 7
<p>
	Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън в Белия дом. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън в Белия дом. Снимка: Ройтерс

Американските власти затягат контрола над огнестрелните оръжия. Продажбата им, било то в магазин или в интернет, вече ще е разрешена само при наличието на специално разрешително и след задължителна проверка на миналото на купувача. Това заяви днес в Белия дом президентът Барак Обама, цитиран от световните агенции.

По официални данни за последните десет години от огнестрелно оръжие в САЩ са загинали над 100 хиляди души, но републиканското мнозинство в Конгреса, намиращо се под натиска на влиятелното оръжейно лоби, отказва да приеме цялостно законодателство за ограничаване търговията с оръжия.

Поради това преобладаващата част от мерките на Обама ще бъдат осъществени чрез президентски укази. Републиканците обвиниха президента, че опитва да заобиколи Конгреса при решаването на важен вътрешнополитически проблем. Обама заяви, че ще продължи да търси съдействието на Конгреса за затягане на контрола над огнестрелните оръжия, но няма намерение да чака и ще действа самостоятелно.

"Оръжейното лоби може и да държи Конгреса за заложник, но те не могат да държат и Америка за заложник", каза той. "Всяка година у нас загиват над 30 хиляди души от огнестрелно оръжие", посочи Обама.

В основата на плана на Обама е да се въведе по-широкообхватно определение за оръжеен търговец. Американското правителство се надява чрез новата дефиниция да се разшири кръгът на продажбите, попадащи под изискването за проверка на миналото на купувача.

Съгласно съществуващото законодателство само търговците с федерален лиценз следва да правят такива справки. По оръжейни изложения, уебсайтове и битпазари обаче продавачите често заобикалят това изискване и отказват да се регистрират като лицензирани търговци. Новите федерални разпоредби уточняват, че това се отнася за всеки, който е "в бизнеса" с продажби на огнестрелно оръжие.

В новите правила се залага изискването продавачите да проверяват във ФБР дали купувачът има криминално досие, дали е обвиняван в престъпления, както и дали има психични проблеми, които не биха му позволили да притежава огнестрелно оръжие, посочва Ройтерс.

Обама съобщи, че ще бъде разширена базата данни на американското правосъдно министерство, където ще се събира информация за опасни престъпници, но и за хора с психични разстройства, а също и за уличени в домашно насилие.

Чрез тази база ще се проверяват всички потенциални купувачи, а самата информация ще се предава на властите от продавачите, било то големи магазини или частни лица, както и без значение къде осъществяват продажбите си. "Неспазването на това изискване ще се смята за престъпление", предупреди Обама. Той обяви също, че ФБР ще наеме над 200 нови служители, които ще се занимават с проверки на данните.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
BAHKATA b
преди 8 години
По-груба марионетка в човешката история не е имало... от първия си ден се опитва да пробута забрана на личното оръжие, защото то означава чувство за свобода, а господарите му не желаят някой някъде от робите им да го притежава... а сега към края на мандата си, дори няма да искат да го свалят, защото няма време... много евтин и гнусен ход... провокират реакцията на хората за да я обърнат срещу тях... (е, естествено с подставени лица и провокатори - както се действа и в бг)...очевидно сълзичката е от капки за очи, защото предната фалшива такава беше направо подигравка... пръстчето от окото надолу няма да излъже никого... лицемерен безскрупулен дребен мошеник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
delcoSmoka
преди 8 години
Добитъъка в БГ НИКОГА !Повечето са промити от 45г РУСКИ болшевизъм и последвалият го 26 г западен такъв. ЛИБЕРАЛИТЕ ( така наричат *** на запад ) са отрочета на Франкфурт скул.А зад океана пускат корени в Принстън.Едно знам идва времето когато всички ФЕМИиНИСКИ, ПЕДЕРАСТТИи, транс и целата ментали извратена *** от защитници правата на кучета и нелегални имигранти ще са на камари по улиците. Света отива с бързи крачки към нещо в което НЯМА да има място за прически,маникюри и мазни мутри на *** на ДИЕТА ха ха хаЩе се оцелява - за този който има стамина де. Ментали нестабилните или откровенно БОЛНИ *** прошка няма да има.Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Браво Делчо, кога ше пукаме черешовото топче ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
delcoSmoka
преди 8 години
Гаднотоо болшевишшкко коопееле прави всичко възможно да вземе оръжието от хората. Никъде в статията НЕ СЕ СПОМЕНАВА и дума обаче за това, че в АМЕРИКА хората ИМАТ КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО да притежават оръжие !!!Да не говорим ПРИЧИНАТА за това!Във втората поправка е записано: A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed. Алооо парцааала инвестор удобно премълчавате тези факти и пишете ПРОПАГАНДНИ ПАСКВИЛИ ЗА ЛОБИТА. Обама е мръсен болшевик и за него конституция и закон важат само когато ОБСЛУЖВАТ интереса му.Апропо ЗАГИНАЛИ ПРИ АВТОМОБИЛНИ КАТАСТРОФИ в САЩ :2010 - killing 32,9992011 - killing 32,4792012 - killing 33580ДА ЗАБРАНИМ КОЛИТЕ ЛИ ? ха ха ха *** от цял свят са еднакви !Ако във Франция хората имаха оръжие едвали щеха да ги стрелят като в скотобойна смрадливи арабели. ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ КуЪРВИ с по 100 човека охрана не им пука за нас.Страх ги е от народ с оръжи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Че и сълзичка пусна - холивуд ряпа да яде :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
nobel
преди 8 години
Самолетоносачи и атомни подводници ли? Очевидно огнестрелните оръжия са оръжието на бъдещето. Щом убиват по 30 000 американци годишно. Това е повече и от самоделните взривни устройства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
"Оръжейното лоби може и да държи Конгреса за заложник, но те не могат да държат и Америка за заложник"Голем шегаджия е Обамата ! Само дето такива шегички могат да го върнат да бере банани и кокосови орехи като предците си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още