IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Goldman Sachs надмина очакванията

Инвестиционната банка се опитва да се възстанови от трудния старт на годината

15:52 | 19.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs обяви сериозен ръст на печалбата си за третото тримесечие след възстановяване от бруталния си старт на годината, съобщава The Wall Street Journal. И печалбата, и приходите на компанията надминаха очакванията.

Нетната печалба за второто тримесечие на базираната в Ню Йорк банка е нараснала до 1,82 млрд. долара, или 3,72 долара за акция, от 1,05 млрд. долара, или 1,98 долара за акция, на годишна база. Печалбата през предишното тримесечие на годината бе под натиск заради правни разходи за 1,45 млрд. долара, свързани със споразумение с американското министерство на правосъдието по дело за ипотечни кредити.

Приходите обаче са намалели с 13% до 7,93 млрд. долара от 9,07 млрд. долара.

Очакванията бяха банката от Wall Street да има печалба от 3 долара на акция с приходи от 7,58 млрд. долара, сочи средната прогноза на анализатори, анкетирани от Thomson Reuters.

Goldman се опитва да се възстанови от първото си тримесечие, което бе най-лошото от началото на управлението на председателя и главен изпълнителен директор Лойд Бланкфайн. През последните три месеца компанията разшири дейността си в нови насоки, например предлагане на онлайн спестовни сметки чрез банковото си подразделение. В същото време банката намали други свои бизнеси. Според предишна информация на WSJ Goldman е съкратила стотици работни места в подразделението си за търговия с облигации от началото на годината досега.

Приходите от търговия са се увеличили с 2% до 3,68 млрд. долара от 3,6 млрд. долара на годишна база, водени от ръст от 20% на търговията с облигации, валута и суровини. Приходите от търговия с книжа обаче са се понижили с 12%.

В инвестиционното подразделение приходите отчитат спад от 11% до 1,79 млрд. долара от 2,02 млрд. долара през второто тримесечие на 2015 г., накърнени от по-слабо представяне на сегментите за корпоративни консултации и отписване на акции. Банката подчерта, че приходите ѝ от отписване на дълг са се увеличили с 20% до 724 млн. долара, което е второто ѝ най-добро представяне за тримесечие.

Акциите на Goldman, които не отчетоха особена промяна в търговията преди отварянето на пазара, са поевтинели с 9,4% от началото на годината, което е по-зле от понижението от 7,7% на индекса за големите търговски банки KBW Nasdaq Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още