IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Тръмп и фондовият пазар

Като цяло представянето на пазара е слаб показател за президентската мощ, но президентът все пак повдига някои интересни въпроси

15:12 | 03.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп взима сериозно икономическите показатели, освен в случите, когато не го прави. Хвали се, че последните върхове на фондовия пазар са одобрение на неговото лидерство. А само преди изборите казваше, че всичко това е един балон. По същия начин преди да поеме поста ниската безработица бе фалшиво число, което не означаваше нищо. Сега е абсолютен признак за успех.

Като цяло представянето на фондовия пазар е слаб показател за президентската мощ, коментира редакторският екип на BloombergView. Въпреки това президентът повдига някои интересни въпроси. Защо акциите в САЩ се представят толкова добре и дали това ще продължи?

Ако човек би бил достатъчно умен, за да знае отговорите, разбира се, би бил и достатъчно умен да не ги казва. Въпреки това напоследък има два големи фактора: развиващата се позиция на Федералния резерв по инфлацията и лихвените проценти и мнението на инвеститорите за това колко ползи или вреди може да нанесе администрацията на Тръмп върху икономиката.

Вторият елемент предполага, че Тръмп заслужава известно признание за влиянието си върху движението през последните месеци – точно както заслужава признание за вината, която ще има ако и когато пазарът се срине.

От двата фактора паричната политика е основният досега. Инвеститорите се чудят дали Фед променя плана си за връщане на лихвените проценти обратно към нормалните нива. Безработицата е ниска, въпреки това пазарът на труда не се затяга, както човек би очаквал. Има останала група от т.нар. обезкуражени работници, които може да бъдат привлечени обратно, а това ще помогне да се компенсира натиска върху заплащането. Разходите за труд не се повишават значително, а инфлацията все още е под целта.

Всичко това може да отложи усилията на Фед за нормализиране на паричната политика. Голямо отлагане би било грешка, но не в това е въпросът. Ако Фед се колебае за повишаването на лихвените проценти, това донякъде оправдава сегашното чувство на оптимизъм. Освен това то притиска долара надолу, което повишава чуждестранната печалба на американските компании.

Факторът Тръмп съдържа и рационален компонент. За инвеститорите парализата във Вашингтон е приблизително неутрална, тъй като реалната политика, идваща оттам, може да поеме в противоположни посоки – до такава степен, че липсата на новини да е добра новина. В същото време президентството на Тръмп повишава възможността за по-ниски корпоративни данъци, а представителите на Тръмп освен това започнаха да ограничават икономическите регулации там, където могат.

Все още не е ясно до какво ще доведе тази атака срещу регулациите или доколко промените ще бъдат умна политика, но в сравнение със статуквото вероятно ще бъдат добри за печалбите.

Затова възходът в цените на акциите след изборите сам по себе си не е толкова объркващ. Въпреки това той изглежда крехък. Когато започна, общите оценъчни показатели вече бяха на нива, сигнализиращи ниска бъдеща възвръщаемост. Всяко следващо движение нагоре извежда цените на рискова територия.

Когато пазарите са толкова авантюристично оценявани, те са особено уязвими към шокове. Промяна в настроенията към инфлацията е твърде възможна: една или две обезсърчаващи цифри и преобладаващото мнение за Фед може за секунда да премине от „Могат да си позволят да бъдат търпеливи?“ към „Защо толкова дълго чакат?“. Внезапно повишаването на лихвите ще бъде бързо наложено, а не отложено, а на тези пазарни нива пътят надолу е стръмен.

Говорейки за шокове, да не забравяме президента Тръмп, който не е известен със стабилната си и сигурна ръка. Докато отговаря импулсивно на предизвикателства като Северна Корея, които изискват внимателен анализ и спокойна оценка, опасността е очевидна. И само ако рискът беше ограничен до фондовия пазар...

Когато цените на акциите потънат отново, може да се очаква Тръмп да преосмисли точно колко влияние Белият дом упражнява. Но бъдете спокойни – с повечко късмет ще има някой друг показател, който ще докаже каква страхотна работа върши, заключават редакторите на BloombergView.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
Бла, бла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още