IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрият ден от лятото за Wall Street

Американските борсови индекси записаха силни повишения с отслабването на геополитическото напрежение

23:51 | 14.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси записаха силни повишения в понеделник с отслабването на геополитическото напрежение.

Широкият индекс S&P 500 нарасна с 1% до 2 465,84 пункта, като секторът на информационните технологии достигна рекорден връх. S&P отбеляза също най-добрия си ден от 24 април, когато се повиши с 1,08 на сто.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average добави 135,39 пункта до 21 993,71 пункта, като акциите на Goldman Sachs, Apple и Boeing допринесоха най-силно за повишението.

Технологичният индекс Nasdaq composite се представи най-успешно, като той се повиши с 1,34% до 6 340,23 пункта благодарение на поскъпването на акциите на Tesla, Amazon и Facebook.

Американските акции се отърсват от второто си най-лошо седмично представяне за тази година, след като S&P 500 загуби 1,43 на сто от стойността си през миналата седмица.

"Това, което наблюдаваме, донякъде е подем в резултат на облекчение", коментира пред CNBC Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial. "Причината за това е, че риториката (между Северна Корея и САЩ) се поуспокои за момента."

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заявиха, че сегашната администрация ще продължи да преследва дипломатическо решение с Пхенян.

В неделя двамата представители написаха коментар, публикуван в Wall Street Journal, в който казват, че „САЩ нямат интерес от смяна на режима или ускорено обединение на Корея“.

Поскъпването на акциите беше подкрепено и от знаци за продължаващ ръст на глобалната икономика. Японската икономика отбеляза по-добър от очакванията растеж за второто тримесечие, нараствайки с 4% на годишна база.

Инвеститорите загърбиха златото, считано за актив убежище, като фючърсите с доставка през декември поевтиняха с 3,60 долара до 1 290,40 долара за тройунция, след като миналата седмица достигнаха двумесечен връх.

Индексът CBOE Volatility Index (VIX), който се счита за най-добрия измерител на страха на пазара, се понижи с около 20% до 12,4 пункта. Миналата седмица индексът отбеляза най-голямото си седмично повишение от декември 2015 г. заради напрежението около Северна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още