IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът на Фед успокои Wall Street

Водещите индекси компенсираха първоначалните спадове и приключиха сесията с леки ръстове

23:19 | 17.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси приключиха сесията в сряда с незначителни ръстове след публикуването на протокола от последното заседание на Федералната комисия за отворения пазар на Фед от юли, който предполага, че повишаване на лихвите може да се случи преди края на годината. За обрата в търговията,  която до обяд бе на негативна територия, допринесоха и отново покачващите се цени на петрола.

Инвеститорите обаче като че ли считат, че Фед се застъпва за по-бавен подход при прекратяването на хлабавата парична политика, която насърчи акциите.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 20 пункта, или 0,1%, до 18 572 пункта, по-широкият S & P 500 добави 4 пункта, или 0,19%, до 2182 пункта, докато Nasdaq  приключи сесията почти без изменение с ръст от 0,03% до 5228 пункта. 

По време на срещата си през юли членовете на американския Федерален резерв са изказали своите опасения от гласуването в полза на Brexit във Великобритания и са показали облекчение за пазара на труда, но са били разделени дали това означава, че банката трябва по-скоро да вдигне отново лихвите.  

И докато краткосрочните рискове за спад на икономиката в САЩ са се понижили, членовете на Фед продължават да се притесняват за някои тенденции зад граници, като например икономическото развитие на Китай и лошото състояние на някои европейски банки.

Като цяло Бордът на директорите е бил единодушен, че трябва да се съберат повече данни, преди да се определи точният момент за повишаване на лихвите. Някои от членовете предпочитат да видят устойчива инфлация от над 2%, преди да предприемат подобен ход. 

Някои икономисти прогнозират, че американската централна банка може да повиши лихвените проценти на следващото си заседание по паричната политика идния месец. Според други обаче е по-вероятно това да стане през декември. 

В сряда председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че повишаване на лихвените проценти може да има още през следващия месец. Междувременно гуверньорът на Фед за Атланта Денис Локхарт каза, че американската икономика е достатъчно силна, за да устои на поне едно увеличение през тази година.

Сред отделните компоненти вниманието привлече Cisco Systems със спад от 1,7 на сто. Американският производител на мрежово оборудване обмисля според медийни публикации съкращаването на цели 14 000 служители, почти 20 на сто от общата численост на служителите.

Сред губещите се нареди и Target. Търговецът на дребно сви по-рано през деня своята прогноза за печалбата си за цялата година. Книжата поевтиняха с около 6%. Надолу поеха и акциите на Lowe, след като веригата от типа „Направи си сам“ разочарова с финансовите си резултати. Акциите поевтиняха с почти 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още