IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците представиха проектозакона, който ще замени Obamacare

Планът предстои да бъде обсъждан с "доставчиците на здравна грижа, пациентите и всеки член на Сената на САЩ"

20:09 | 22.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предложението на републиканците в Сената за замяна на Obamacare ще осигури допълнителни 50 млрд. долара през следващите 4 години за стабилизиране на застрахователните борси, разчитайки на механизъм, който републиканците преди обвиняваха, че е начин да се запазят застрахователите на пазара, съобщава Bloomberg.

Планът, представен в четвъртък след месеци срещи на закрити врати, включва по 15 млрд. долара годишно за стабилизиране на пазарa през следващите две години и по 10 млрд. долара през 2020 и 2021 г. Тези суми ще бъдат в допълнение към плащанията за субсидиране споделянето на разходите, които ще бъдат удължени до 2019 г.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл досега е заявявал, че иска целият Сенат да гласува по мярката следващата седмица, но не е ясно дали републиканците ще получат достатъчно гласове, за да бъде приета. В четвъртък той не обяви кога точно ще внесе законопроекта за разглеждане.

Проектът „в крайна сметка ще остави зад себе си сриващата се система на Obamacare, за да не могат още американци да бъдат наранени“, каза МакКонъл в четвъртък в Сената.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че планът на републиканците ще „бъде страхотен“ на събитие в Белия дом.

Проектозаконът предвижда и осигуряването на 62 млрд. долара за 8 години за държавен иновационен фонд, който ще може да бъде ползван за покритие на пациенти с висок риск, презастраховане и други.

Проектът планира и отмяната на серия от данъчни увеличения от Obamacare, включително за здравните застрахователи и продажбите на медицински устройства. Той елиминира и няколко данъка за богатите американци, включително 3,8% данък върху инвестиционната печалба.

Законът от 142 страници ще премине през сериозни корекции след редица обсъждания, което ще даде на по-умерените и по-консервативните потенциална възможност да претендират за победи по-късно, ако успеят да наложат своите промени.

„През следващата седмица ще работим за подобряването на този проект с широк принос от доставчиците на здравна грижа, пациентите и всеки член на Сената на САЩ“, заяви републиканският сенатор Джон Барозо, наричайки предложението „сериозно подобрение“ след Obamacare.

Проектът на Сената ще запази формулата за субсидии от Obamacare, но помощта няма да е толкова щедра. Субсидиите ще бъдат понижени за лицата, които са с 350% над линията на бедността, а не с 400% както е по Obamacare.

За да бъдат допустими за данъчни облекчения, застрахователните планове няма да могат да покриват разходи за аборт, освен ако процедурата не цели спасяване живота на майката или в случаи на изнасилване или кръвосмешение.

Очаква се заради законодателството милиони хора да изгубят здравното си застраховане, когато бъде оценен от Службата за бюджет на Конгреса – нещо, което според републиканец номер 2 в Сената – Джон Корнин, ще се случи до понеделник. Службата заяви, че ако бъде приет законът, 23 млн. души ще останат без застраховки до 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още