IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха понижения след изказванията на Йелън и Драги

Инвеститорите следиха решенията на ЕЦБ и са притеснени за потенциалното покачване на лихвените проценти в САЩ

23:37 | 03.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските индекси приключиха търговията в четвъртък със спадове, на фона на притесненията, свързани с потенциалното покачване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ в момент, в който икономиката е твърде слаба, пише CNBC.

На настроенията на инвеститорите повлияха и решенията на Европейската централна банка днес.

"Смятам, че пазарът е малко по-фокусиран върху решението на Фед за повишаването на лихвените проценти... Възможно е наистина да има покачване, макар че икономиката не е толкова силна, колкото по някаква причина Фед смята, че е, заради данните за безработицата", коментира Робърт Павлик, главен пазарен стратег в Boston Private Wealth.

В следобедната търговия Dow Jones Industrial Average се сви с 1,62% до 17 441 пункта, като най-добре представилите се бяха Wal-Mart и General Electric, а най-слабо - Travelers Cos. Транспортните компании отбялязаха спад от почти 2%, след като в сряда записаха спад от 2,1%.

S&P се търгува с 1,73% надолу до 2043 пункта, като секторът на здравеопазването се представи най-зле. Nasdaq записа 2,1% спад до 5015 пункта.

Доходността по американските държавни ценни книжа се повиши, като по 10-годишните тя е около 2,33%, а по 2-годишните - около 0,99%.

"Пазарът реагира на това, което Джанет Йелън каза, и на факта, че тя е оптимистично настроена за растежа", твърди Патрик Малдари от Aberdeen Asset Management.

Председателят на Федералния резерв на САЩ потвърди доверието си в икономическите перспективи на страната. Думите ѝ подсказаха отново, че Фед може би е близо до решението за покачване на основните лихвени проценти, но очаква доклада за безработицата в страната, който ще излезе в петък.

Днес президентът на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че банката ще удължи програмата за количествени облекчения с поне шест месеца до март 2017 г.

"Изглежда инвеститорите бяха разочаровани от новините, които ЕЦБ обяви тази сутрин", коментира Джак Ейблин, главен инвестиционен директор на BMO Private Bank. По-рано банката обяви, че понижава лихвата по депозитите от -0,20 до -0,30%.

Контрактите върху златото отчетоха ръст от 7,40 долара до 1061,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още