IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатът Ню Йорк забранява хидравличния фракинг

Проучване на комисията по здравеопазване на щата е показало, че технологията води до силна опасност от замърсяване на подпочвените води

09:20 | 18.12.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еколози в Ню Йорк протестират срещу използването на метода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еколози в Ню Йорк протестират срещу използването на метода. Снимка: Ройтерс

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо забрани в сряда използването на хидравличния фракинг, чрез който се разработват шистови залежи от петрол и газ поради високите рискове за здравето, предава AFP.

Решението на щата се взема на фона на нарастващите протести на еколози за забрана на фракинга, използващ химикали и вода за добив на петрол и газ под земята.

Темата дали да се позволи фракингът, е най-противоречивият в обществения дебат в Ню Йорк от години и изправи еколозите срещу други групи, които го смятат за важен начин за увеличаване на работните места в райони с икономически застой. 

Демократът Куомо, който се гордее с решителните си действия по други критични въпроси като контрола над оръжията, зае страната на противник на метода. Същевременно той нееднократно отлагаше вземането на решение по въпроса и се обоснова неотдавна с продължаващото изследване, което извършват щатските здравни власти.

В сряда, шест седмици след като Куомо бе преизбран за втори мандат, дългоочакваното изследване на ефекта на фракинга върху здравето най-накрая бе оповестено.

Проучването на комисията по здравеопазване на щата е показало, че заради фракинга има силна опасност от замърсяване на подпочвените води и на въздуха. "Ние не можем да си позволим да направим грешка“, заяви д-р Хауърд Цукър, директор на здравния орган. Потенциалните рискове от метода по думите му са твърде големи и не са достатъчно проучени.

Щатът Ню Йорк забрани метода де факто още преди пет години, а по време на първия мандат си Куомо нееднократно даваше противоречиви сигнали как смята да процедира. Противниците на фракинга бяха подкрепени от звезди от шоубизнеса, сред които Йоко Оно, която привлече внимание към каузата. Същевременно петролната и газова индустрия осъдиха решението на губернатора, докато еколозите го поздравиха.

Така Ню Йорк стана вторият американски щат след Вермънт, който забранява метода. За разлика от Вермънт обаче под части от Ню Йорк на границата с Пенсилвания има богати залежи на шистов газ.

Забраната ще навреди на икономиката и ще лиши местните власти и щата от приходи, зави в свое становище браншовата асоциация. „Това е едно неразумно решение, които ще отнеме на жителите на Ню Йорк шанса да спечелят от многото икономически и екологични предимства, които предоставя земния газ“, каза Пол Хартман от асоциацията Natural Gas Alliance.

Методът за шистов добив  доведе в САЩ до суровинен бум през последните години. Техниката позволява да се получават газ и петрол от шисти. В местата за пробиване с високо налягане се впръсква смес от вода, пясък и химикали, за да разбият скалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
БЕГЕМАНЕ, ти ме нахили: "ВМЕСТО НАС". Пич, немаш равни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
partner
преди 9 години
Този доклад да не би да е секретен, че не го цитирата с линк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
мхм...Лъха на пропаганда от тоя ти пост, подозирам-неумишлено. Строго погледнато-Путин е преуспял и просветен, а даже не мисля да доказвам, че е и способен. И не знам да има идеологическа обремененост. В същност-Потанин също е преуспял, подозирам и способен. Същото важи и за Лисин, Мордашов и т.н. И по мое мнение, страната, която все още притежава концлагери и само щото се казваш Мохамед могат да те подслушват без да искат разрешение от съд или прокурор трудно ще мине за по-свободна от Русия(говоря за САЩ; и двете не са свободни, свободна е Швеция, примерно или Норвегия). Докато простаците мислят, че понеже руснаците са голямото зло за Запада и за това ние не трябва да въртим бизнес с тях(чисто по идеологически причини; и по същото време докато същия тоя Запад работи с тия същите руснаци) ние и да искаме няма как да просперираме. Особено пък докато друго не виждат и не намират смисъл да мислят първо за българският ***, а после за чуждият(западният).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Умни, преуспели и т.н. ги има навсякъде, обаче ако мислиш че УСА не са идеологически обременени си напълно сляп. Бог да пази америка и нейните интереси по цал свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Не, не на щатите.Вярвам на умните, преуспелите, просветените, свободните и способни хора, които не са толкова идеологическо обременени. Тях и да ги излъжеш е за кратко. Докато виж как е при простаците натъпкани с идеологическа дрога. Каквото и да става все чакат всеки момент Русия да ги освободи и да смаже Турция вместо нас като ни подари европейската й част. Друго не виждат и не намират смисъл да търсят друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Така е, за всичко вярваме само на щатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Осъзнай се. Два щата само са успели да минат без парите на лобистите за фракинга. Даже ми изглеждат ужасно много. Е те тука заявявам, че ако има протести в Сф срещу фракинга ще съм на тях, а до сега не съм излизал да протестирам срещу/за нищо и никого. Представи си колко съм убеден, че това ще е грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
2 Щата със забрана за фракинг са си много сериозен довод срещу шистовия добив.Вече минавам в лагера на нежелаещите такъв добив у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Как ли се чувстват сега нашите "специалисти" по газова и петролна независимост. Истината е че не бива една предполагаема независимост да води до самоубийство. Понеже става безпредметна. Особено за малка и "независеща" държава като нашата. Властите в Ню Йорк показват че са разбрали добре и двете опасности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 9 години
Да в щата Ню Йорк е забранен ама това не пречи на САЩ и Шеврон да го докарат в България като върхова технология и да ликвидират Добруджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още