IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Brexit Обама е притеснен за дългосрочния глобален растеж

Отсъствието на Великобритания от ЕС ще затрудни решаването на някои други предизвикателства, смята американският президент

09:17 | 30.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Речта на Обама в&nbsp;Камарата на общините на Канада. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Речта на Обама в Камарата на общините на Канада. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че очаква световната икономика да бъде стабилна в краткосрочна перспектива след решението на Великобритания да напусне ЕС, но изрази опасения за дългосрочния глобален растеж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На пресконференция в Отава в сряда след северноамериканската среща на върха с лидерите на Мексико и Канада Обама заяви, че благодарение на подготвителната работа на централните банки и финансовите министерства е била осигурена краткосрочната стабилност на глобалната икономика. 

„Мисля обаче, че има някои искрени дългосрочни опасения за глобалния растеж, ако Brexit действително се реализира и това замрази възможностите за инвестиции във Великобритания или в Европа като цяло. В момент, когато нивата на глобалния растеж вече са слаби, това не помага", каза Обама.

Президентът добави, че лидерите на страните от Г-20, които ще се срещнат в Китай, ще трябва да положат усилия за засилване на глобалното търсене и укрепване на глобалната икономика.

Американският президент подчерта, че макар специалните отношения между Обединеното кралство и САЩ ще се запазят, отсъствието на Великобритания от ЕС „ще направи по-трудно за американците решаването на някои други предизвикателства, които трябва да бъдат решавани".

Главното му послание към британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и другите лидери, замесени в Brexit, е следното: „Всички трябва да си поемат дъх, да предложат план и процес, който да е регулиран, прозрачен и разбираем за хората и после да го изпълнят, осъзнавайки, че и двете страни имат интерес да го свършат добре. Мисля, че това ще бъде труден и пълен с предизвикателства процес, но не бива да бъде панически процес", подчерта Обама.

Оттеглянето от международни търговски споразумения няма да помогне за намаляване на икономическото неравенство, защото глобализацията, интеграцията на националните икономики вече е налице, това е свършен факт, поясни  Обама.

Според него оттеглянето от търговските сделки е лошо лекарство за справяне с неравенството. „Рецептата за оттегляне от търговските сделки и съсредоточаване само върху местния собствен пазар е погрешна. Ние ще продължим да работим за изграждане на световен ред, който работи в полза на нашите народи, но няма да можем да го направим, като съкращаваме търговията, понеже това само ще направи всички ни по-бедни", заяви Обама.

Участниците в срещата ревностно защитиха свободната търговия.

„Има хора, които се опитват да ни накарат да се обърнем навътре, но фактът е, че нашият свят е взаимно обвързан по толкова много начини, че е много по-добре, ако работим заедно за решаване на предизвикателствата, защото така накрая постигаме растежа, който осигуряваблагополучие на нашите граждани", каза домакинът на срещата, канадският премиер Джъстин Трюдо.

„Изолационизмът не може да донесе просперитет на едно общество“, добави мексиканският президент Енрике Пеня Нието след двустранна среща с Обама. На общата пресконференция по-късно той предупреди за опасностите от популизма в глобализирания свят. Навремето той обвини републиканския претендент за президент на САЩ Доналд Тръмп в популизъм, предлагащ прости решения за сложни проблеми, и го сравни с Хитлер и Мусолини. Запитан за сравнението, той обясни: „Това беше само призив за размисъл и признаване на фактите, за да не забравяме какво сме постигнали и колко много още имаме да постигнем. На различни места днес се сблъскваме с политически играчи и лидери, които заемат популистки, демагогски позиции, опитват се да елиминират или унищожат изгражданото с десетилетия. Не изолационизмът е пътят, а интеграцията", каза Пеня Нието.

Той побърза да увери, че Мексико ще работи със следващия президент на САЩ, който и да е той. И мексиканският, и канадският лидер дипломатично изразиха същата готовност въпреки дълбоките си резерви към политиките на Тръмп. Трюдо заяви, че независимо от реториката трите страни ще продължат да имат колосално тесни отношения.

На пресконференцията Обама атакува Тръмп по въпроса за имиграцията. САЩ признават обществените страхове от безконтролния прилив на чужденци и работят усилено за осигуряване на безопасността на границите си, подчерта Обама.

„Но Америка е нация на имигранти, това е нашата сила. Идеята, че някакси сега ще спрем тази традиция да привличаме таланти и амбициозни мечтатели от целия свят, ще ни лиши от единственото нещо, заради което Америка е специална" каза президентът.

По-късно вчера той бе посрещнат с овации в канадския парламент. Речта му в Камарата на общините, която продължи повече от час, бе прекъсвана от продължителни аплодисменти. По думите му Обама разбира защо някои хора искрено се тревожат от темпото на промяната. Ако ползите от глобализацията са запазени само за върхушката, ако нашите демокрации изглеждат неспособни да осигурят растеж на широка база и шанс за всички, тогава хората ще реагират така от гняв или от страх, поясни той.

Обама призна че и американците, и други нации имат основание да са загрижени за собственото си бъдеще в условията на бързо глобализираща се икономика. Страховете от имигрантите са били експлоатирани от политици в миналото, призна той, но настоя, че не вярва американците да последват този път. Не бива да мислите, че това е представително за начина на мислене на американския народ. Трябва да приемаме тези страхове сериозно и да им отговаряме смело и ясно, каза Обама..

След края на речта на Обама депутатите скандираха "Още четири години". Той бе първият президент на САЩ, който говори в Камарата на общините след Бил Клинтън през 1995 г.

Президентът похвали изключителните отношения между двете съседни страни, като спомена армиите от туристи и бизнесмените, които всеки ден преминават границата, за да отидат на работа, а единствените битки между двете страни стават се разиграват на хокейната площадка. Прекалено много граници водят до конфликти по света, а САЩ и Канада споделят най-дългата мирна граница в света, заяви Обама.

Въпреки различията помежду им САЩ не могат да се надяват на по-добър приятел и съюзник от Канада, заключи още американският лидер. 

Преди три дни Обама вече коментира вота във Великобритания за излизането на страната от ЕС. Американският президент предупреди тогава за финансова и глобална истерия около британския вот и заяви, че макар пълната европейска интеграция да е на пауза малко вероятно е да се случат катастрофални промени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Прекалено много граници водят до конфликти по света, а САЩ и Канада споделят най-дългата мирна граница в света, заяви Обама."Затуй САЩа се меси навсякъде далече от границите си...резултатът е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Братлето от америка да си оправи дългосрочните дългове, па по нататък да мисли за разтежите на света и конкретно на ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Извикал ДЯДО ГОСПОД Обама Путин и Борисов там горе ннебето за да м обясни за предстоящият да се случи всеки момент настъпването на АПОКАЛИПСИС.Върнал се Обама , събрал Конгреса и заявил:"ИМА ЕДНА ЛОША И ЕДНА ДОБРА НОВИНАЛОШАТА Е, ЧЕ ПРЕДСТОИ АПОКАЛИПСИС,А ДОБРАТА Е, ЧЕ НИЕ СМЕ ПРИЗВАНИ ДА СПАСИМ СВЕТА"Като се прибрал вРусия путин заявил:"ИМАДВЕ ЛОШИ НОВИНИ ЕДНАТА Е, ЧЕ СЪЩЕСТВУВА ГОСПОДА ВТОРАТА Е, ЧЕ ПРЕДСТОИ АПОКАЛИПСИС"Прибрал се Борисов в България и заявил по медиите:"НОСЯ ВИ ДВЕ ДОБРИ НОВИНИПЪРВАТА БЕ, ЧЕ БЯХ ПРИТ И ИМАХ СРЕЩА НА НАЙ ВИСОКО РАВНИЩЕВТОРАТА Е ЧЕ ГЕРБ ЩЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ДО КРАЯ НА СВЕТА"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още