IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota ще инвестира 10 млрд. долара в САЩ за пет години

Решението не е отговор на изявленията на Доналд Тръмп, а част от бизнес стратегията на компанията, коментира директор на Toyota

21:57 | 09.01.17 г.
Toyota ще инвестира 10 млрд. долара в САЩ за пет години

Японският автомобилостроител Toyota ще похарчи 10 млрд. долара за капиталови инвестиции в САЩ през идните пет години - колкото са били инвестициите му и през предходните пет години. Това заяви днес на автомобилното изложение в Детройт изпълнителният директор на компанията за Северна Америка Джим Ленц в интервю за Ройтерс.

Toyota си спечели критиките на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, след като през 2015 г. обяви намеренията си да премести производството на своята Corolla от Канада в Мексико.

Ленц изтъкна, че това решение не е отговор на изявленията на Тръмп, а част от бизнес стратегията на автомобилостроителя в Съединените щати, където има 10 завода в осем щата. По думите му подготовката на плана за нов завод в Мексико е започнала преди две години, ако не и повече, преди да бъде обявен през 2015 г. Това са дългосрочни решения, посочи той, като допълни, че не е разговарял с Тръмп.

Тези 10 млрд. долара инвестиции включват новата северноамериканска централа на Toyota в щата Тексас, която се строи в момента, както и големи подобрения на заводите на компанията.

Ленц заяви, че Toyota планира да разшири някои от американските си предприятия през следващите пет години. Той посочи, че в момента за компанията работят 40 хил. души в Съединените щати, като през последните пет години са били създадени над 5 хил. работни места.

По-късно днес на автосалона в Детройт президентът на Toyota Акио Тойода представи новия модел Toyota Camry.

Ленц допълни, че "всички" са съгласни с целите на Тръмп да укрепи производството и заетостта в САЩ, той като "това ни помага да продаваме повече коли. . . Всички ние подкрепяме това, което той се опитва да направи". Искам да ви уверя, че сме конкурентоспособни", подчерта Джим Ленц.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още