IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп заплаши да затвори временно правителството, ако не получи пари за стената

Стената по границата с Мексико заемаше централно място в кампанията му през 2016 г.

10:38 | 23.08.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заплаши във вторник да доведе правителството до ръба на т.нар. shtudown – временно спиране на работата на държавните институции, ако това е нужно, за да накара Конгреса да осигури финансиране за стената по границата с Мексико, която заемаше централно място в кампанията му през 2016 г.

Изказвайки предупреждението си към депутатите демократи, които се противопоставиха на плановете му за издигането на стената, Тръмп ги нарече „обструкционисти“ и каза, че е време САЩ да пребори незаконната имиграция, предава Bloomberg.

Ако трябва ще затворим правителството си, но ще построим тази стена“, каза той пред хиляди свои поддръжници, събрали се във Финикс на събитие в кампаниен стил. „По един или друг начин ще издигнем тази стена“.

Тръмп поиска 1,6 млрд. долара, за да започне изграждането на стената, като Конгресът е под натиск да приеме някакъв държавен бюджет, за да поддържа работата на правителството, до 30 септември.

Републиканците в Конгреса обаче също не показват особен интерес да защитят похарчването на потенциално милиарди долари повече за издигането на стената. Финансирането ще увеличи дефицита в момент, в който републиканците се опитват да измислят как да платят за намаляването на данъците.

Въпросът може да приключи със законодателство за повишаване на тавана на държавния дълг, което трябва да се случи между края на септември и средата на октомври, за да се избегне дефолт.

Една от разглежданите от републиканците опции е да наложат мярка за ограничаването на дълга към законопроекта за разходите, което вероятно ще бъде обмислено следващия месец. При този сценарий заплахата на Тръмп за затваряне на правителството заради стената може да спъне дебата за тавана на дълга.

По време на речта си Тръмп повтори призива си за намаляване на данъците. Макар че той отново не предостави детайли за планирано законодателство, той призова демократите от Конгреса да го подкрепят. Сенаторите демократи в щатите, където спечели, трябва да особено предпазливи, заяви той. Повечето демократи в Сената вече са казвали, че няма да подкрепят каквото и да е законодателство, което понижава данъците за най-богатите.

„Демократите ще намерят начин да попречат“, каза Тръмп. Ако го направят, заяви той, те няма да позволят на американците да получат „огромно намаляване на данъците“.

По време на речта си Тръмп яростно защити отговора си към агресията в Шарлотсвил, Вирджиния, заявявайки, че медиите били изкривили позицията му. Той обвини водещи медийни организации, че са „нечестни“ и че не са предали, че „говорих силно срещу омразата, фанатизма“.

В продължение на повече от 20 минути от 75-минутната си реч Тръмп представи избирателни отрязъци от отговора си срещу агресията в Шарлотсвил. Той пренебрегна първоначалното си изявление, в което обвини „много страни“, както и последвалите си коментари, че е имало и добри хора, които са били част от шествието на белите крайни националисти.

„Време е да предизвикаме медиите“, каза Тръмп, за ролята им в „предизвикването на разделения“. Той добави, че „единствените хора, даващи платформа на тези групи на омразата, са самите медии и фалшивите новини“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Programista
преди 6 години
Като се замислите 1,6 млрд. долара не са нищо за хамериканската икономика. Особено ако ги сравним с нашия 1 млрд. лв. за преЦаканков Камък са си нищо.. или те са много стиснати или ние сме много ларж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 6 години
Вярвам Доналдът вече разбира - че ако иска да спаси Отечеството си, трябва да стане Дуче.Друг начин просто няма, политическата мpъcна измeт няма да му позволи да работи и ще проваля умишлено всичките негови усилия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още