IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млад малайзиец влиза в затвора за обида във Facebook

19-годишният е обидил кралското семейство на Джохор - една от деветте монархии в страната

12:28 | 08.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

19-годишен малайзийски мъж бе осъден на една година затвор - максималното допустимото време за лишаване от свобода за престъплението, за обида на кралското семейство във Facebook, предава Mashable.

Мохамед Амирул Азуан Мохд Шакри, общ работник, се признава за виновен по 14 обвинения срещу него според мултимедийния закон на страната, забраняващ на хората да публикуват онлайн съдържание, което другите могат да счетат за злоупотребяващо или обидно. 

Не е ясно какво точно е публикувал той, но медиите в страната твърдят, че става дума за унизителни забележки, насочени срещу кралското семейство на Джохор - една от деветте монархии в страната.

Нарушаването на мултимедийните закони носи максималното наказание от една година затвор и глоба от 50 000 рингита (12 324 долара).

В поредица от туитове бившият министър на правосъдието в страната Заид Ибрахим критикува решението за лишаване от свобода, заявявайки, че онлайн обиди има „през цялото време и това е... голяма работа?"

 

Той също така поставя въпроса защо Мохамед Амирул не се е явил в съда и пита дали Законът за мултимедията просто няма за цел да защитава аристокрацията и топ лидерите на страната.

Младежът е един от няколкото души, които наскоро бяха арестувани за онлайн публикации срещу кралски особи в страната. През миналия месец двама мъже бяха арестувани в рамките на около седмица за обида в Twitter и Facebook на престолонаследника на монархията Джохор – Тунку Исмалил Султан Ибрахим.

Но ползващият активно социалните медии принц заяви пред властите, че не иска хората да бъдат арестувани за онлайн обиди срещу него, а иска полицията да организира срещи между него и неговите критици.

„Дайте им привилегията да казват това, което искат да ми кажат в лицето, човек срещу човек", бе цитиран да казва той.

Присъдата на Амирул Азуан се случва само ден, след като малайзийският художник Фахми Реза бе обвинен за карикатура, която той създава и след това публикува онлайн - на малайзийския премиер, рисувайки го като клоун, който се превръща във вирус.

Пред съда в понеделник Реза пледира, че е невинен по същото обвинение и закон, които са използвани срещу Амирул Азуан.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
vankata89
преди 7 години
Само в банановите републики правят такива изрощини :D. Единственото изклучение е нашата мила родина. Ние сме бананова република но поне имаме свобода на словото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Като не са му резнали зелката на площада пак добре...щот в братската за тях Саудитска Арабия нямат такива проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още