IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на Facebook с екстремисткото съдържание

Експеримент на Times показва, че компанията не реагира адекватно на заявките за екстремистко и порнографско съдържание в платформата

14:36 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook не успява да се справи с десетки случаи на екстремистко съдържание и детска порнография, дори и след като модераторите на социалната мрежа са били пряко информирани за публикациите, според разследване на The Times.

Използвайки фалшив профил миналия месец, журналист на Times е открил снимки и видеа, които прославят „Ислямска държава“ и скорошните смъртоносни атаки в Лондон и Египет заедно със снимки, показващи насилие над деца. Журналистът е помолил модераторите да отстранят въпросното съдържание.

Те са премахнали само част от снимките, за които е докладвал, като са оставили недокоснати проджихадистките публикации, които прославят скорошните атаки и призовават за нови. Компанията е предприела действия едва след като The Times се е идентифицирала като медия, която пише по темата.

Провалът в премахването на съдържанието, което е незаконно според британските закони, може да доведе до наказателно преследване на социалната мрежа заради ролята ѝ в насърчаването на публикуване и разпространение на такова съдържание.

Facebook се изправя пред нови закони в страни по целия свят, които могат да принудят компанията да действа по-бързо по отстраняването на незаконното съдържание. Същевременно тя не успява да реагира на време при докладването на съдържание, което може да се появи също толкова бързо отново в платформата, след като бъде открито и свалено.

Единият от говорителите на Facebook заяви, че компанията вече е премахнала спорното съдържание, открито от Times, като посочва, че то „нарушава правилата ни и няма място във Facebook”.

"Съжаляваме за случилото се“, коментира вицепрезидентът по операциите Джъстин Ософски. „Ясно е, че трябва да се справяме по-добре и ще продължим да работим усилено, за да достигнем високите стандарти, които хората с право очакват от Facebook”, допълва той.

Още новини за технологии можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още