IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с над 1%

WTI поскъпна миналата седмица с 29 цента до 48,78 долара за барел и по този начин сложи край на двуседмичната губеща серия

13:48 | 20.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават с над 1% в понеделник, след като инвеститорите рязко понижиха залозите си, че суровината ще поскъпва, съобщава Ройтерс.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че броят на нефтените платформи в САЩ се е увеличил с 14 през миналата седмица, като това допринася за мечите нагласи. Общият брой на платформите така достига 631, което е най-високото ниво от септември 2015 г. Това възстановяване се очаква да насърчи добива на шистов газ през април и то с най-бърз темп от шест месеца.

Към 13:30 часа българско време в понеделник американският лек суров петрол WTI поевтинява с 1,03% до 48,80 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент изтрива 0,79% от цената си до 51,35 долара за барел.

„Имаме рекордни разпродажби през седмицата до 14 март и те все още не са приключили“, казва Карстен Фрич, старши анализатор на пазара на суровини в Commerzbank във Франкфурт.

Мечите нагласи са допълнително подхранени от очаквания по-висок добив в Либия. За северноафриканската страна е направено изключение от договорката на ОПЕК за понижаване на добива на петрол. Националната петролна корпорация заяви увереността си, че ще си върне контрола над двете ключови пристанища с общ капацитет за износ от 600 хил. барела дневно.

WTI поскъпна миналата седмица с 29 цента (0,6%) до 48,78 долара за барел и по този начин сложи край на двуседмичната губеща серия.

Европейският бенчмарк Брент финишира сесията в петък на ниво 51,76 долара за барел. Седмичното поскъпване при този сорт възлезе на 39 цента (0,8%), което беше първият седмичен ръст от три седмици насам.

Според проучване на Ройтерс сред пазарни анализатори ОПЕК ще трябва да удължи срока на действие на споразумението за понижаване на добива и след края на юни, тъй като продукцията в САЩ се възстановява.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още