IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават на червено след пет поредни сесии спадове

Към 10:00 часа българско време и двата бенчмаркови сорта поевтиняват, макар и леко

10:14 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола правят плахи опити да се стабилизират след пет поредни сесии спадове, но към 10:00 часа българско време записват леки понижения, съобщава Ройтерс. Резкият ръст в резервите в САЩ и съмненията за постигането на евентуална сделка за понижение на добива в ОПЕК обаче продължават да потискат нагласите на пазара.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,11% до 44,61 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 0,17% до 46,27 долара за барел.

Въпреки леките ръстове трейдърите казват, че нагласите са по-скоро мечи предвид спада на цените през последните пет сесии, което е най-дългата губеща серия от юни насам. От скорошния пик в средата на октомври фючърсите върху петрола се понижиха с около 13%. 

„Постоянната пазарна динамика, включваща слабо търсене и силно предлагане ще стане доминиращ двигател на цените, тъй като въздействието на реториката от ОПЕК започва да избледнява, а очакванията за координирани понижения са променят“, коментират анализаторите от BMI Research в бележка до своите клиенти.

„Виждаме обхват на търговията между 43 – 53 долара за барел в началото на годината и поддържаме прогнозите си за средно 55 долара и 53,5 долара за барел съответно за Брента и WTI през 2017 г.“, посочват експертите.

Според анализаторите на търговията натежават и предстоящите президентски избори в САЩ, като трейдърите изтеглят парите си от фючърсите преди вота, който се счита за рисков фактор.

Трейдърите казват, че и фундаменталните фактори са слаби, тъй като петролните резерви в САЩ растат, ръстът на търсенето е слаб и има съмнения, че ОПЕК и страни извън картела, като Русия, ще успеят да се договорят за съществени понижения в добива.

И докато добивът на петрол остава около рекордно високи нива, а и запасите са големи, британската банка Barclays казва, че и ръстът на търсенето е плах. През периода юли-септември повишението на търсенето е едва една трета от този година по-рано. Според Barclays ръстът на търсенето през третото тримесечие е възлизал на под 1 млн. барела дневно. 

Според анализаторите повишението през последното тримесечие няма да е кой знае колко по-високо, а средното за 2017 г. ще бъде 1,3 млн. барела дневно.

В САЩ резервите през седмицата до 28 октомври нараснаха с над 14 млн. барела, което беше най-резкият скок, откакто се води статистиката.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още