IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генералният секретар на ОПЕК ще посети Иран и Катар през септември

Малко след това картелът ще проведе неформални разговори в Алжир

11:35 | 24.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще посети Иран и Катар следващия месец, само няколко седмици преди картелът да проведе неформални разговори в Алжир, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свой източник.

Мохамед Баркиндо, който оглави ОПЕК този месец, по-рано се срещна с петролния министър на Венецуела Еулохио дел Пиньо. Дел Пиньо дълго време настояваше картелът да предприеме действия за стабилизиране на цените на суровината и посети редица страни производителки на петрол.

Страните от ОПЕК ще се срещнат в Алжир по време на индустриална конференция между 26 и 28 септември.

През последните две седмици петролът поскъпна с около 13% заради спекулации, че организацията може отново да опита да постигне споразумение за замразяване на добива. Повишението в цените беше насърчено и от готовността на Русия, която не е членка на ОПЕК, да участва в подобни разговори. Сходна инициатива се провали през април тази година.

От началото на тази седмица обаче петролът поевтинява.

По-рано Wall Street Journal също обяви, че Мохамед Баркиндо ще посети някои държави производителки на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още