IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Възстановяването на цените на петрола все още е крехко

Инвестиционната банка запази прогнозата си за цената на сорта Брент от около 45-50 долара за барел

10:03 | 23.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инвестиционната банка Goldman Sachs не е особено развълнувана от възстановяването на цените на петрола.

Цените на суровия петрол са се повишили с 15% от началото на август на фона на спекулациите за намаляване на производството от страните членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), както и на отслабването на долара, което повиши търсенето на петрол, традиционно търгуван в долари.

Въпреки това инвестиционната банка признава, че възстановяването остава крехко заради признаците, че прекъсванията на доставките от Нигерия, Ирак и Либия се преодоляват, съобщава CNBC.

„Макар че цените на петрола се възстановят рязко от 1 август, вярваме, че това не е вследствие на постепенно подобряващи си основи на петрола, а от заглавията за потенциално замразяване на добива, както и от острото отслабване на долара“, пишат анализатори на Goldman.

“Предвид огромната несигурност около времето, степента и продължителността на подобни промени в доставките, все още смятаме, че цената на петрола ще се базира на краткосрочни основи с по-малък акцент върху по-несигурните дългосрочни основи“, казват те.

Goldman запазва прогнозата си за цена на петрола сорт Брент от 45-50 долара за барел до следващото лято.

Американският суров петрол в момента се търгува на нива от около 47 долара за барел, а сортът Брент – за около 49 долара за барел. Доставките на петрол от Нигерия, Ирак и Либия са ударени от политическа нестабилност и наскоро избухнали конфликти.

Според Goldman подобрените доставки може да изведат глобалния пазар на петрол до излишък спрямо по-ранната прогноза на банката за дефицит между търсенето и предлагането от средно 230 хил. барела на ден.

Въпреки това все пак в тези региони остава значителна несигурност, добавят анализаторите на Goldman. “Дори ако потоците не успеят значително да нараснат във всяка страна, все още смятаме, че възстановяването на цената на петрола е слабо“.

Ако възстановяването в предлагането вследствие на прекъсванията е устойчиво, цената на американския суров петрол ще се понижи до 45 долара за барел спрямо текущата прогноза на банката за 52,5 долара за барел.

Малко вероятно е неформалната среща на ОПЕК следващия месец в Алжир да повлияе особено на цените.

По наше мнение подобряването на отношенията между страните в конфликтни зони с нарушени доставки би било по-подходящо за ребалансирането на петрола отколкото замразяване на ОПЕК, което ще остави производството на рекордно високи нива и може да се окаже контрапродуктивно, ако допълнително подкрепи цените и стимулира дейности на други места“, добавят те.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
lozkhris
преди 7 години
Поредната логорея - много приказки, малко смисъл в тях. От изказването на еврейските момчета става ясно само, че никаква промяна на цените няма да има поне до изборите през Ноември. Като стане ясно кой ще кара влака ,ще се вземе решение дали да се вдигне цената за да се подкрепят американските нефтени корпорации, или ще се сринат още повече за да се такова таковата на Путин / каквато е първоначалната и основна причина за спада/.Другите обяснения за търсене и предлагане са толкова ала-бала, колкото и пророчествата на Ванга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още