IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер предлага газова сделка на Украйна и Русия

До края на годината Киев ще се задължи да изплати 3,1 млрд. долара на Москва, която ще достави поне 5 млрд. куб. м газ на цена от 385 долара за 1 000 куб. м

18:11 | 26.09.14 г. 5
Йотингер предлага газова сделка на Украйна и Русия

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер предлага компромисен вариант за руските газови доставки за Украйна, съобщава АП. На пресконференция след днешната тристранна среща заради ценовия спор между Киев и Москва Йотингер изрази надежда в началото на следващата седмица двете страни да постигнат споразумение.

Еврокомисарят е предложил по време на преговорите Украйна да се задължи да изплати 2 млрд. долара на Русия до края на октомври и още 1,1 млрд. долара до края на годината. В замяна руският държавен досавчик Газпром трябва да достави най-малко 5 млрд. куб. м газ за Украйна през следващите месеци при цена от 385 щатски долара за 1 000 куб. м.

Евентуална сделка ще бъде парафирана на нова тристранна среща през следващата седмица.

Йотингер изрази надеждата си, че евентуално споразумение би продължило да действа поне до април 2015 г., за да се покрие върховото потребление на синьо гориво.

Русия спря доставките на газ за Украйна през юни заради спор за цената и сметката за неплатената от Киев суровина. Газпром твърди, че украинският газов дълг надвишава 5 млрд. долара – сметката за ноември и декември 2013 г. и за април и май тази година.

Заради проевропейските реформи в Украйна Русия на два пъти повиши цената на газа за страната. Предишният проруски президент Виктор Янукович договори преференциална цена от 268,50 долара за 1 000 куб. м като част от по-широк пакет руски помощи за Киев на обща стойност 15 млрд. долара. След като Янукович беше прогонен от родината си обаче, Москва отмени облекченията, а цената за синьото гориво беше увеличена до 485,50 долара.

В последствие Киев заведе дело срещу Москва в Арбитражния съд в Стокхолм. Русия също заведе ответен иск заради натрупания газов дълг.

ЕК очаква решение от Стокхолмския Арбитражен съд по делото на "Газпром" и "Нафтогаз" през лятото или есента на 2015 г., допълва Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС. След приключването на арбитражното дело ще стане ясно как ще се осъществят останалите плащания.

Йотингер изчислява, че Украйна ще има нужда от още от 5 до 10-12 млрд. куб. м природен газ през зимата за осигуряване на непрекъснат транзит за ЕС. Той допълва, че реверсивни доставки за Украйна трябва да се правят само в случай, че те не нарушават съществуващите договори с Газпром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Обаче, види се, в Гейропа лявата ръка "не знае" какво прави дясната: http://lenta.ru/news/2014/09/26/revers/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Ба, откъде - ще я нажебят с дълг, откъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
А, и остана една дребна, малка подробност - да видим от къде Украйна ще извади 3.1 млрд. долара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха... на мен ли ми се струва, или Йотингер нещо е сменил тона? Не беше ли той този, който заплашваше Русия с политически и икономически апокалипсис, ако спре доставките? Що нещо не чувам онзи звън на мечиове от рурска стомана в гласа му, а по-скоро на френска *** го докарва... хехеИ пак, доколкото помня, още през юни Милер и после Путин завиха, че искат 3.1 млрд. да се платят, за да седнат да говорят изобщо за каквото и да било. Тогава пак този лемур Идиотингер потупваше Яйценюк по рамото за твърдата му позиция да не плаща пукнат цент на Газпром за газ на цена, различна от $268/100 м3, а сега си приписва руските условия за свое гениално-компромисно предложение! Или както се казваше в оня готин виц за папагала в самолета - като не можеш да летиш, какво се правиш на отворко бре?! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
пълна капитулация на хохлитесмях голям се тези ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още