IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт ще има балансиран бюджет при петрол за 45 долара, Нигерия - при 139 долара

11 от общо 14 износителки на петрол няма да имат балансирани държавни бюджети тази година при средна прогноза за цената на петрола от 52,50 долара за барел

21:54 | 06.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кувейт е в най-добра позиция сред големите страни износителки на петрол в Близкия изток, Африка и части от Европа по отношение на постигането на балансиран бюджет тази година при прогноза за цената на петрола от средно 52,50 долара за барел, показват данни на Fitch Ratings, цитирани от Bloomberg.

Нигерия е най-зле, като тя се нуждае от цена на петрола от 139 долара за барел, за да балансира бюджета си, посочва Fitch в доклада си за 14 основни износителки на петрол в Близкия изток, Африка и развиващите се европейски страни.

Дори и след намаляване на държавните субсидии и девалвация на валутата 11 от тези страни няма да имат балансирани държавни бюджети тази година, включително Саудитска Арабия.

„Фискалните реформи и промени в обменния курс като цяло подкрепят подобрените фискални позиции в сравнение с 2015 г., но не са попречили на ерозията на държавната кредитоспособност“, се казва доклада на Fitch.

Според данните само Кувейт, Катар и Република Конго ще имат балансиран бюджет при цена на петрола, по-ниска от прогнозираната от Fitch за тази година. За Кувейт тази цена е 45 долара за барел, за Катар - 51 долара, а за Конго - 52 долара.

Европейският сорт петрол Брент се търгува средно на цена от 55 долара за барел през тази година.

Рейтинговата агенция заяви, че „значително“ повишава цените, при които ще има балансиран бюджет за Нигерия, Ангола и Габон спрямо нивата от 2015 г. поради нарастване на държавните разходи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
Scrooge
преди 7 години
A Русия на 225 долара, за това и руски трейдъри помогнаха за това през 2008 година, и повсеместната криза, което предизвика това !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още