IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Изкопаемите ресурси ще останат водещи в енергийния баланс

Петролът и природният газ ще държат дял от 77% от производството на енергия през 2035 г., прогнозира руският енергиен министър

13:47 | 12.06.17 г.
<p>
	Александър Новак. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Александър Новак. Снимка: Архив Ройтерс

Изкопаемите енергийни ресурси ще останат водещи в енергийния баланс в близките десетилетия, смята руският министър на енергетиката Александър Новак. Той направи този коментар по време на конференция за устойчива енергетика в Астана, пишат от пресцентъра на руското Министерство на енергетиката.

Основната тема на форума е бъдещето на сектора в световен мащаб, енергийната ефективност и зелената енергия, както и устойчивото използване на енергийните източници, допълват оттам.

Според Новак потреблението на енергия в световен мащаб ще расте като цяло, но вече с по-бавни темпове. Основната причина са мерките за енергийна ефективност, които ще променят търсенето. Новите технологии ще променят енергийния баланс, но петролът и природният газ ще си останат водещи.

Прогнозата на руския енергиен министър е, че изкопаемите енергоресурси ще намалят дела си до 77% през 2035 година. Днес те държат около 85% от общия енергиен микс. В същото време ще бъде увеличен делът на възобновяемите източници и ядрената енергетика – до 23%, от днешните 15 на сто.

Възобновяемите източници са един от начините за изпълнение на политиките за опазването на околната среда, коментираха участниците в конференцията в Астана. Те са категорични, че целите на ООН в тази сфера, както и Парижкото споразумение за климата ще имат важно значение за световната икономика и енергийните компании.

Газовите централи също са част от плановете за по-чиста околна среда, коментира още Александър Новак. Той даде пример за руската енергетика, където почти 85% от енергията се произвежда от нисковъглеродни източници. Плановете са до 2035 година този дял да достигне 90 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още