IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се рекорден глобален добив на слънчоглед през 2016-2017 г.

Фермерите от държавите с излаз на Черно море са привлечени от доходността от културата

13:17 | 04.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Перспективите за рекордни добиви на слънчоглед в световен мащаб се увеличават, тъй като културата е по-привлекателна за фермерите от държавите с излаз на Черно море, пише Bloomberg.

Производството през сезон 2016-2017 г. може да нарасне с 11% до 47,5 млн. тона, прогнозира базираната в турския град Одрин брокерска и консултантска компания Sunseedman. Предишната прогноза беше за ръст до 45 млн. тона. Предлагането в най-големите страни производителки - Украйна и Русия, продължава да се увеличава, допълват от компанията. 

Графика: Bloomberg

Фермерите в двете страни сеят повечеслънчоглед, защото е по-рентабилен в сравнение с други култури.

След като стана ясно, че Русия е способна да потребява повече слънчоглед, отколкото произвежда, през миналата седмица министърът на земеделието Александър Ткачев призова фермерите да сеят повече маслодаен слънчоглед. Метеорологичните условия в двете страни също са благоприятни за насажденията, коментира основателят на Sunseedman Вейсел Кая.

Според компанията основната причина за увеличената прогноза за производството е по-голямата засята площ. 

Украинската UkrAgroConsult посочва, че през тази година в страната са заседи с 1,6% повече площи (общо 6,3 млн. хектара). Тази година руските фермери са засели със слънчоглед 7,5 млн. хектара, изчислява Държавната статистическа служба. Това е близо 6% повече спрямо юнските изчисления на Министерството на земеделието.

Въпреки че добивите се очаква да бъдат по-ниски в сравнение с 2013 г., когато Русия доби рекордни количества, засятите площи са повече, коментира анализаторът от Института за селскостопански пазарни изследвания в Москва Данил Котко. Институтът очаква фермерите да добият с 4% повече спрямо предишните оценки, или най-много 10,1 млн. тона.

От края на декември 2014 г. до края на юли цените, плащани на фермерите в централна Русия, са нагоре с 31%, сочат данни на консултантската компания SovEcon, обобщени от Bloomberg. Анализатори отбелязват пред агенцията, че руски фермери сеят повече слънчоглед за сметка на царевицата заради привлекателната възвръщаемост.

Въпреки че прогнозите за по-голямо производство започнаха да потискат цените, глобалният недостиг на рапица и рапично масло се очаква да стимулират търсенето на слънчогледови продукти като алтернатива.

Всяка година Русия произвежда около 14 млн. тона маслодаен слънчоглед, въпреки че има капацитета да преработва 20 млн. тона за олио.

Украйна е най-големият износител на слънчогледово олио, като голяма част от него насочва към Индия, ЕС, Китай, Египет и Турция. Руските пазари са по-ограничени, като снабдяват основно Турция и Египет.

Фермерите в Аржентина - третият най-голям производител на слънчоглед в света, най-вероятно също са засяли по-големи площи, след като правителството премахна таксите върху износа, за да стимулира търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
A, добре че се намери ти да им кажеш какво да правят със слънчогледа, че те са го насадили и сега се чудят!Предполагам, че никой от земеделците до сега не се е сещал да изнася слънчоглед за Турция а ти си най-умния и информиран сред хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
osoitza
преди 7 години
Като обикалях това лято из българия ми направи впечатление колко много е засят навсякъде от Пазарджик до Добрич...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
На вниманието на мин на земеделието Наи близкия до България голям купувач на слънчоглед олио и слънчогледово кюспе е Турция Турция купува огромни количества слънчоглед и слънчогледови продукти а България произвежда огромни количества Близка дестинация ниски транспортни разходи възможност за предлагане на конкурентни цени Възможност за превоз на стоката с кораби влакове автомобили цистерни Въобще златна възможност България ще произведе около 2 милиона тона слънчоглед от които най малко 1 може да бъде изнесено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още