IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК може да удължи съкращаването на добива до края на 2017 г.

Саудитска Арабия и Кувейт вече обявиха, че са отворени за продължаване на 6-месечната сделка

16:29 | 14.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да удължи съкращаването на добива до края на 2017 г., ако и другите производители продължат действията в тази посока, пише в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По-малко от две седмици след споразумението между картела и страните производителки извън него, Саудитска Арабия и Кувейт обявиха, че са отворени за продължаване на 6-месечната сделка.

„Ако продължим да виждаме сегашните цени и ангажираност от страна на групата, както и задоволителни нива на производство от страните извън ОПЕК, смятам, че можем да продължим споразумението с още шест месеца“, каза петролният министър на Кувейт Есам ал-Марзук, предава CNN Money.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих пък каза, че всички страни са показали готовност за удължаване, ако е необходимо.

В края на миналата година някои страни извън ОПЕК – Русия, Мексико и Казахстан – се съгласиха да се присъединят към членовете на картела в усилията му да ограничат свръхпредлагането.

Но скептицизмът продължава да е налице. От 1989 г. ОПЕК е договаряла безброй съкращения на производството като това от миналата година. И за този период тя е превишавала редовно квотите си.

“Имам притеснения, че ако настъпи някакво колебание, мечите настроения са готови да се върнат бързо”, каза Хелима Крофт, енергиен стратег в RBC Capital Markets.

По думите й пазарите в момента следят стриктно дали Ирак ще спази договорените съкращения. Петролният министър на страната отговори бързо.

„Ирак категорично ще спази споразумението на ОПЕК“, подчерта той.

Страната вече взе мерки, за да свие производството със 170 хил. барела дневно и ще намали добива с още 40 хил. барела дневно до края на месеца, каза още той.

Обещаното понижаване на производството вече повиши цените на петрола и това стимулира инвестициите, а шистовите производители в САЩ се възползват от това. Амос Хохщайн, специалният пратеник по енергийните въпроси на Държавния департамент на Съединените щати, обяви, че са увеличили производството с 300 хил. барела дневно от октомври насам.

„Ако цената продължи да е в диапазона 55-65 долара през тази година, очаквам агресивно завръщане на пазара от шистовите производители“, допълни той.

Главният изпълнителен директор на Total Патрик Пуян посочи, че ще са необходими над 6 месеца, за да се изчисти пазарът от големите запаси.

Засега обаче основният въпрос остава дали споразумението ще се спазва, като държавите създадоха специален комитет под председателството на Кувейт, който да следи за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още